Kanjon Krke

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kanjon Krke

Kanjon Krka je smješten Među gredama u Nacionalnom parku Krka.

Opis[uredi | uredi izvor]

Kanjon Krke je nizvodno od Roškog slapa, u Nacionalnom parku Krka. Dužina kanjona je 500 metara, širina od pedeset do sto metara, nalazi se među stijenama visokim do 150 metara. To je jedan od najzanimljivijih geomorfoloških dijelova rijeke Krke. Voda je smaragdno zelena, duboka i hladna.[1] Niže od Roškog slapa Krka se proširila u izgled jezera dugog oko 1 km, da bi se suzila na 150-200 metara, do Babin-grada. Pećine u golom kamenu mogu se vidjeti posvuda duž kanjona.[2] U visovima iznad kanjona mogu se vidjeti divlji golubovi i orlovi. Dolaskom do Uskih stijena vidi se čudna igra prirode. Kroz otvor šuplje grede vidi se tok Krke, Velika peć ili Šuplja greda, koja se nalazi na izlazu na lijevoj strani obale kanjona. Kako je špilja otvorena s obje strane, pogled seže na Roški slap s druge strane na otok Visovac. Pećina je dugačka 17 metara u blizini tvrđave Kamičak.[3] Kanjonom plove izletnički brodovi Nacionalnog parka Krka. U blizini je sagrađena kapela Svetog Nikole, zaštitnika pomoraca. Na dnu kanjona, u sredini, nalazi se rasjed gdje se prilikom glasanja glasanje pretvara u trostruki eho. Mjesto Među Gredama poznato je po filmu "Winnetou".[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Čatlak, Zrinka. "Kako je sve počelo: kanjon". www.np-krka.hr. Arhivirano s originala, 28. 1. 2022. Pristupljeno 18. 4. 2022.
  2. ^ Boras, Lucija (20. 10. 2020). "Kanjon rijeke Krke sa skrivenog vidikovca i jedno obećanje". Medium (jezik: engleski). Pristupljeno 18. 4. 2022.
  3. ^ "Sretne vijesti: Vidra, strogo zaštićena vrsta, i dalje je prisutna duž kanjona rijeke Krke". NACIONAL.HR (jezik: hrvatski). Pristupljeno 18. 4. 2022.
  4. ^ Čatlak, Zrinka. "Što u kanjonu Među gredama radi Indijanski poglavica Winnetou?". www.np-krka.hr. Arhivirano s originala, 28. 1. 2022. Pristupljeno 18. 4. 2022.