Kapar

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Kapar
Illustration Capparis spinosa0.jpg
Sistematika
Carstvo Plantae
Divizija Magnoliophyta
Razred Magnoliopsida
Red Brassicales
Porodica Capparaceae
Rod Capparis
Vrsta C. spinosa
Dvojno ime
Capparis spinosa
Linnaeus

Kapar ( fra. câpre, gr. kápparis) su pupoljci cvijeta biljke, koja je poznata još u antičko doba kao dodatak jelima, ljekovita biljka i afrodizijak.

Karakteristike[uredi | uredi izvor]

Pupoljci cvijeta veličine zrna graška rastu na dršcima iz listovitih grančica. Nježni bijelo-ljubičasti cvjetovi otvaraju se samo jednom, kratko između jutra i podneva.

Rasprostranjenost[uredi | uredi izvor]

Grmovi kapara, zavisno od vrste, uspjevaju na suhom tlu ili u plitkoj, morskoj vodi. Uspjeva u južnoj Evropi, gotovo u cijelom Sredozemlju.

Upotreba[uredi | uredi izvor]

Još zatvoreni pupoljci beru se ručno u rano proljeće i sirovi nisu jestivi. Tek nakon jednodnevnog sušenja i potapanja u morsku vodu, slanu otopinu, sirće ili ulje, spremni su za upotrebu. Pritom nastaju kiselina kaprin i senfolglykosid, koji kaparima daju njihov pikantan okus. Kapari trebaju biti zatvoreni, maslinasti do plavo-zeleni i što manji. Tada su najboljeg okusa, ali su zbog teže berbe i skuplji. Naročito cijenjeni su kapari iz Francuske. Koriste se kao prilog, potopljeni u sirće ili ulje. Na ostrvu Santorini su kiseli i slani listovi kapara specijalitet. U italijanskoj i španskoj kuhinji su neizostavan dodatak. Toplim jelima dodaju se tek na kraju. Kod nas su poznati kao dodatak slanim sardelama i tatar odresku.

Narodno vjerovanje[uredi | uredi izvor]

U Starom testamentu kralj Salomon koristi cvijet kapara kao sliku prolaznosti svijeta.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]