Idi na sadržaj

Kapidžića kuća

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Kapidžića kuća, rodna kuća Nasihe Kapidžić-Hadžić, nalazi se u Banjoj Luci. Proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1]. Nacionalni spomenik čine stambeni objekat, avlija i bašta.

Lokacija[uredi | uredi izvor]

Kapidžića kuća nalazi se u banjalučkom naselju Mejdan, uz rijeku Vrbas.

Historija[uredi | uredi izvor]

Kuća je izgrađena krajem XVIII ili početkom XIX vijeka, što bi moglo da se zaključi prema vrsti građe i načinu zidanja, te sačuvanoj dispoziciji objekta.

Hadžić Ali-efendija Kapidžić, Nasihin otac, kuću kupio je 1920. godine. Bio je viši vojni imam (tabor – imam) u vojsci Kraljevine Jugoslavije i početkom II svjetskog rata bio je prvi potpisnik Rezolucije banjalučkih muslimana, koja je bila usmjerena protiv progona Srba i Jevreja od vlasti NDH.

Opis[uredi | uredi izvor]

Prema tlocrtnoj koncepciji, objekat ima složenu asimetričnu osnovu sa centralnim hodnikom, koja karakteriše gradsku stambenu arhitekturu sjeverne Bosne iz XIX vijeka.

Spratna i dio prizemne etaže urađeni su od lakih materijala, a prizemlje urađeno je od lomljenog kamena sa krečnim malterom kao vezivnim sredstvom. Cijeli sprat objekta, osim njegove sjeverne strane, za oko 50 cm je smaknut prema vani. Veliki broj pravougaonih prozorskih otvora obogaćuje njegove fasade.

Kuća je pokrivena drvenim četvorostrešnim krovom sa užlijebljenim crijepom kao krovnim pokrivačem, a ranije šindrom.

U kući se nalazi spomen-soba Nasihe Kapidžić-Hadžić sa očevom i njenom bibliotekom, njenim knjigama, dokumentacijom i književnim nagradama. Još uvijek je u upotrebi. Zajednica Bošnjaka za kulturu "Preporod" je postavila spomen-ploču na istočnu fasadu objekta sa njenim stihovima.

Literatura[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Kapidžića kuća". kons.gov.ba. Pristupljeno 9. 2. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]