Karavan (putovanje)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja, pogledajte Karavan (čvor).
Karavan sa kamilama

Karavan (perz. kārwān = zaštita trgovine, posla) je veća grupa trgovaca ili drugih putnika, koji se poradi uzajamne zaštite, kreću zajedno u dugim kolonama već ustaljenim karavanskim putevima. Svaki karavan ima svog vođu (karavan-baša). Teret obično nose životinje (deve ili konji) prilagođene terenu kroz koji se prolazi. Od davnina karavani su bili uobičajeni u Srednjoj Aziji i Sjevernoj Africi. Najčešće karavani su bili trgovački i hodočasnički (Hadždž).

Poznati su karavanski putevi sa velikim prometom od Taškenta do Pekinga, zatim od Afganistana do Indije. Poznat je bio i karavanski put tamjana sa juga Arabije do Sredozemnog mora. U Africi se još i danas formiraju karavani za prijenos kuhinjske soli u Nigeru od Oaze Bilma do najbližih naseljenih mjesta.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]