Karavan (putovanje)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Karavan sa kamilama

Karavan (perz. kārwān = zaštita trgovine, posla) je veća grupa trgovaca ili drugih putnika, koji se poradi uzajamne zaštite, kreću zajedno u dugim kolonama već ustaljenim karavanskim putevima. Svaki karavan ima svog vođu (karavan-baša). Teret obično nose životinje (deve ili konji) prilagođene terenu kroz koji se prolazi. Od davnina karavani su bili uobičajeni u Srednjoj Aziji i Sjevernoj Africi. Najčešće karavani su bili trgovački i hodočasnički (Hadždž).

Poznati su karavanski putevi sa velikim prometom od Taškenta do Pekinga, zatim od Afganistana do Indije. Poznat je bio i karavanski put tamjana sa juga Arabije do Sredozemnog mora. U Africi se još i danas formiraju karavani za prijenos kuhinjske soli u Nigeru od Oaze Bilma do najbližih naseljenih mjesta.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]