Kardiologija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
SistemKardiovaskularni
ZnačajnebolestiSrčana bolest, kardiovaskularna bolest, ateroskleroza, kardiomiopatija, hipertenzija (visoki krvni pritisak)
Značajni testoviKrvni testovi, elektrofiziološka studija, snimanje srca, ECG, ehokardiogrami, EKG

Šablon:Infokutija specijalnost Kardiologija (grč. καρδίᾱ - Kardiā = srce + -λογία – logia = nauka, znanje) je studija srca. Kardiologija je grana medicine koja se bavi poremećajima srca i kardiovaskularnog sistema. Polje uključuje dijagnozu i tretman njihovih bolesti, kao što su, one koronarnih, zatajenje srca i elektrofiziologija. Ljekari koji se specijaliziraju za ovo polje liječenja nazivaju se "" kardiolozi ", specijalnost interna medicina. Pedijatrijski kardiolozi su pedijatri koji su se specijalizirali za dječiju kardiologiju. Ljekari koji su specijalizirani za srčanu operaciju nazivaju se "" kardiotoraksni hirurzi ili "srčani hirurzi", specijalnost opća hirurgija. [1]

Specijalizacije[uredi | uredi izvor]

Svi kardiolozi u grani medicine proučavaju poremećaje srca, ali studija odraslih i dječjih srčanih poremećaja zahtijevaju različite puteve treninga. Stoga je kardiolog za odrasle (često jednostavno nazvan "kardiolog") neadekvatno obučen za brigu o djeci, a dječji kardiolozi nisu obučeni za liječenje srčane bolesti odraslih. Hirurški aspekti nisu uključeni u kardiologiju i u domenu su kardiotoraksne hirurgije. Naprimjer, obilaznica koronarne arterije (CABG), kardioplućni bajpas i zamjena zalistaka su hirurške procedure koje su izvedeni hirurške, a ne kardiološke. Međutim, za neke minimalno invazivne postupke poput kateterizacije i implantacija pejsmejkera osposobljeni su kardiolozi koji imaju dodatnu obuku u nehirurškim intervencijama (interventna kardiologija i [[elektrofiziologija]) ). [2][3]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Herper, Matthew. "27 Top Cardiologists, Picked By Big Data". Forbes (jezik: engleski). Pristupljeno 2022-06-02.
  2. ^ "FREIDA Interventional Cardiology (IM) Residency and Fellowship Listing". freida.ama-assn.org. Pristupljeno 2022-03-28.
  3. ^ "FREIDA Clinical Cardiac Electrophysiology (IM) Residency and Fellowship Listing". freida.ama-assn.org. Pristupljeno 2022-03-28.

Izvori[uredi | uredi izvor]

  • Braunwald, Eugene, ured. (2019). Braunwald's Heart Disease:A Textbook of Cardiovascular Medicine. Elsevier. ISBN 978-0-323-46299-0.
  • Ramrakha, Punit; Hill, Jonathan, ured. (2012). Oxford Handbook of Cardiology (2nd izd.). Oxford University Press. ISBN 978-0-19-964321-9.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]