Karharot

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Karharot je imaginarni lik iz dijela J.R.R.Tolkina. Karharot je bio najmoćniji vuk ikada, koji je živio u Prvom dobu sunca. Stvorio ga je Melkor, i imao je zadatak da čuva kapiju Angbanda, kao i da, po sudbini, ubije lovačkog psa Valara, Huana. Melkor je hranio Karharota mesom Vilenjaka i ljudi. Kada su Beren i Lutijena došli pred kapiju Angbanda, Lutijena je upotrebila čaroliju da uspava Karharota. Međutim, kad su se njih dvoje vraćali sa Silmarilom, Karharot se probudio i pojeo Berenovu ruku sa Silmarilom. Vatra Silmarila je sagorijela Karharota iznutra, i on je postao lud i počeo je da luta po Beleriandu. Kada je došao u šume Dorijata, napali su ga kralj Tingol, Beren i Huan. Huan je ubio Karharota, iako je i sam poginuo.