Karim Zaimović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Karim Zaimović
Rođenje (1971-05-06) 6. maj 1971.
Smrt13. august 1995(1995-08-13) (24 godine)
Zanimanjepisac, novinar
Značajna djela
Tajna džema od malina

Karim Zaimović (Sarajevo, 6. maj 1971. - Sarajevo, 13. august 1995.) bio je bosanskohercegovački novinar i pisac. Nakon završetka sarajevske Prve gimnazije 1989. godine i odsluženja vojnog roka upisuje Akademiju likovnih umjetnosti, sa koje poslije nekoliko mjeseci prelazi na studij komparativne književnosti Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Od najranije mladosti intenzivno se bavi crtanjem i čitanjem naročito književnosti. U tim godinama kod njega se razvija velika ljubav prema stripu zahvaljujući kojoj izrasta u poznavaoca domaćeg i svjetskog stripa, tako da je napisao više članaka kritika, osvrta i recenzija iz ove oblasti. Sa nepunih 15 godina se počinje baviti novinarstvom, sarađuje na Radio Sarajevu). Piše o filmu, stripu, likovnoj umjetnosti i kulturi općenito, u mnogim časopisima, nedjeljnim i dnevnim listovima: Naši dani, Lica, Vidici, Quorum, Kvadrat, Patak, Slobodna Dalmacija, Nedjeljna Dalmacija, Književna revija, Mladina, Start, Erasmus, Oslobođenje, Večernje novine, Avaz, Ven, Sineast, Fantom slobode, Dani. Bio je stalni saradnik Nezavisnog radija Zid, a u prijeratnom periodu povremeno je sarađivao na Trećem programu TV –Sarajevo i programima Radio Sarajeva. Sve vrijeme rata proveo je u Sarajevu. Nakon demobilizacije iz Armije Republike Bosne i Hercegovine, u magazinu Dani uređuje oblast kulture. Sa Semezdinom Mehmedinovićem pokreće časopis za kulturu Fantom slobode u kojem obavlja dužnost zamjenika glavnog urednika. Piše pripovijetke i scenarija. Ostala su mu u rukopisu, nedovršena, dva romana. Umro je 13. augusta 1995. od posljedica ranjavanja – kao civilna žrtva granatiranja Sarajeva.

Fondacija[uredi | uredi izvor]

1996. godine osnovana je Fondacija Karim Zaimović radi očuvanja imena i djela Karima Zaimovića. Osnivači Fondacije su bili Nezavisni magazin Dani iz Sarajeva, Radio Zid iz Sarajeva, Nezavisna unija profesionalnih novinara iz Sarajeva, izdavačka kuća SAF iz Celja, te porodica Zaimović, a u svrhu stipendiranja studenata sa izrazitim talentom iz oblasti kulture, umjetnosti, književnosti i novinarstva, kao i pružanja pomoći mladim talentima.[1]

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ bhrt.ba. "Obilježavanje godišnjice rada Fondacije "Karim Zaimović" i dodjela stipendija". Arhivirano s originala, 20. 1. 2022. Pristupljeno 29. 12. 2015. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]