Karlo Batko

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Karlo Batko (Sarajevo, 17. maj 1907 — Bijela, kod Konjica, 2. mart 1943), učesnik Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je 17. maja 1907. godine u Sarajevu. Njegovi roditelji su se 1914. godine preselili i Mostar, gdje je Karlo završio osnovnu školu i bravarski zanat. Kao mladi bravarski radnik 1925. godine se priključio radničkom pokretu, a 1928. je postao član tada ilegalne Komunističke partije Jugoslavije.

Poslije zavođenja Šestojanuarske diktature, 1929. godine uhapšen je i zbog partijske djelatnosti od Suda za zaštitu države osuđen na dvije godine zatvora, koje je izdržao u Sremskoj Mitrovici. Poslije izlaska sa robije, 1931. godine, vratio se u Mostar, ali nije mogao da se zaposli, pa u potpunosti posvetio partijskom radu. Postao je član Oblasnog komiteta KPJ za Hercegovinu i aktivno radio na stvaranju i jačanju partijskih organizacija na području Mostara. Godine 1940. bio je jedan od organizatora štrajka rudara. Više puta je hapšen i proganjan.

Poslije Aprilskog rata i okupacije Kraljevine Jugoslavije, aktivno je radio na organizovanju ustanka, a jula 1941. godine stupio je u redove prvih boraca. Karlo je krajem avgusta bio u nevesinjskom, a zatim u bilećkom kraju, gde je učestvovao u borbama kod Divina, Fatnice i Plane. Izvjesno vrijeme nalazi se u stolačkom kraju, ali se vratio u Mostar i po zadatku odlazi na sever, na dužnost sekretara Okružnog komiteta KPJ za teren Kalinovik-Foča. Bio je politički komesar čete i bataljona u Odredu.

Poginuo je 2. marta 1943. godine kod sela Bijela, blizu Konjica, zajedno sa komandirom čete Radetom Špancom, od avionske bombe, prilikom obilaženja položaja čete.

Ukazom Prezidijuma Narodne skupštine FNR Jugoslavije, 5. jula 1951. godine, proglašen je za narodnog heroja.[1]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Više, Autora (1975). Narodni Heroji Jugoslavije. Beograd: Mladost.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ [www.sistory.si "Službeni vesnik prezidijuma Narodne skupštine FNRJ 19/Ii"] Provjerite vrijednost parametra |url= (pomoć). 1. 10. 1951.