Karmelićanski samostan Bezgrešne Kraljice Karmela na Stupu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Samostan Bezgrešne Kraljice Karmela na Stupu
Osnovne informacije
Religijakatoličanstvo
DržavaBosna i Hercegovina
Organizacijski statusVrhbosanska nadbiskupija
Statussamostan
Arhitektonski opis
Arhitektonski tipsamostan
Specifikacije
Toranj/-evi1
Materijaliopeka
Crkva i samostan Bezgrešne Kraljice Karmela na Stupu
Detalj sa zvonika

Karmelićanski samostan Bezgrešne Kraljice Karmela na Stupu jest jedini ženski karmelićanski samostan u Bosni i Hercegovini i jedan od dva karmelićanska samostana u zemlji. Nalazi se u sarajevskom naselju Stup, u Ulici Mehe Porobića 83.

Ideja o gradnji karmelićanskog samostana na Stupu potiče iz 1988. godine, kada je tadašnji vrhbosanski nadbiskup Marko Jozinović pozvao sestre karmelićanke iz Hrvatske da osnuju samostan u župi Stup. Do 1992. izgrađene su privremena kapela, biblioteka, kuhinja i jedanaest soba za sestre. Tokom rata je cijeli objekt miniran i uništen.[1]

Nakon rata se užurbano radilo na čišćenju područja od mina i obnove samostana i crkve. U septembru 2000. na Stup je došlo osam sestara karmelićanki radi obnove karmelićanske zajednice. Dana 23. oktobra 2000. kardinal Vinko Puljić slavio je misu na ostacima uništene crkve, čime je i kanonski utemeljen Karmel na Stupu posvećen Begrešnoj Kraljici Karmela.

Na blagdan Gospe karmelske, 16. maja 2006. godine, zatvorena je klauzura samostana. Sljedeće godine na isti blagdan bila je svečana posveta crkve i oltara.

Sestre izgrađuju škapulare i Agnus Dei za svoje uzdržavanje.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Sestre karmelićanke na Stupu". Župa Stup. Pristupljeno 11. 9. 2021.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]