Karpentarijski zaliv

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Položaj Karpentarijskog zaliva

Karpentarijski zaliv je veliki dio plitkog mora, s tri strane omeđen teritorijom sjeverne Australije a na sjeveru Arafurskim more. Sjeverna granica se definiše kao linija koja spaja Slade Point na Queenslandu s rtom Arnhem koji se nalazi na australijskoj Sjevernoj teritoriji.

Karakteristike[uredi | uredi izvor]

Na sjevernoj granici (usta zaliva) zaliv je širok 590 km a dalje južnije širina dostiže 675 km. U pravcu sjever-jug dužina zaliva prelazi 700 km. Zauzima površinu od oko 300.000 km2.

Prosječna dubina se kreće između 55 i 66 metara dok maksimalna ne prelazi 82 metara.[1] Plimni raspon u ovom zalivu iznosi između dva i tri metra.[2]

U geološkom smislu, zaliv je relativno mladog postanka. Podvodni greben Sahul, koji je podloga kopnu, je iz perioda posljednjeg ledenog doba. Smatra se da je lokacija nastala usljed udara velikog asteroida iz 536. godine.[3]

Historija[uredi | uredi izvor]

Prvi poznati evropski istraživač koji je posjetio ovo područje bio je holandski istraživač Willem Janszoon (čije se prezime također piše i kao Jansz), tokom svog putovanja 1606. godine. Njegov zemljak, Jan Carstenszoon (ili Carstensz), posjetio je zaliv 1623. i imenovao ga u čast Pietera de Carpentier, u to vrijeme generalnog guvernera holandske Indije. Abel Tasman je također istraživao obale zaliva 1644. godine. Regija je kasnije istražena i ucrtana od strane Matthewa Flindersa 1802. i 1803. godine.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Veće rijeke[uredi | uredi izvor]

Od većih rijeka koje se ulijevaju u Karpentarijski zaliv su rijeke: Roper, Walker i Wilton. Rijeke Cox, Calvert, Leichhardt, McArthur, Flinders, Norman i Gilbert čine Karpentarijski bazen. Brojne su rijeke koje teku sa poluostrva Cape York ka zalivu, uključujući rijeke: Smithburne, Mitchell, Alice, Staaten, Mission, Wenlock i Archer.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ http://permanent.access.gpo.gov/websites/pollux/pollux.nss.nima.mil/NAV_PUBS/SD/pub175/175sec01.pdf
  2. ^ David Hopley; Scott Smithers (2010). "Queensland". In Eric C.F. Bird. Encyclopedia of World's Coastal Landforms. Springer. p. 1255. ISBN 978-1-4020-8638-0.
  3. ^ Richard A. Lovett (3 February 2010). Giant Meteorites Slammed Earth Around A.D. 500?. National Geographic News. National Geographic Society. Retrieved 3 March 2013.