Kartum

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Kartum (الخرطوم al-Kharṭūm) je glavni grad države Sudan. Nalazi se na sutoku Plavog i Bijelog Nila, gdje se obje rijeke spajaju u Nil.

Kartum je 1821. godine osnovao vladar Egipta Ibrahim paša. Grad je postao regionalni centar trgovine. Trgovina se razvila zbog značajnog položaja na spoju Plavog i Bijelog Nila, a na tom mjestu su do Nila dolazili tradicionalni karavanski putevi.

Kartum se nalazi u pustinjskoj klimi. Temperature su cijele godine visoke, a kiša pada samo tokom dva ljetna mjeseca. Zbog toga je Nil glavni izvor vode za grad. U okolini grada postoje značajne poljoprivredne površine koje se natapaju vodom iz Nila.

Veliki Kartum je konurbacija (sistem spojenih gradova) koja se sastoji od Kartuma, Sjevernog Kartuma ili Bahrija (industrijski grad sa sjeverne strane Plavog Nila koji je povezan s Kartumom ali ima status posebnog grada) i Omdurmana (poseban grad sa zapadne strane Bijelog Nila povezan s Kartumom).