Kasida

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Kaside)

Kasida (arapski: قصيدة : qaṣīda; množina قــصــائـد : qaṣā'id) je stara arapska riječ i pjesnička forma, često prevedena kao ˝oda˝, koja se raširila među drugim kulturama preko arapsko-islamske ekspanzije. Riječ kasida se još uvijek koristi u mjestima gdje je nastala, na Arapskom poluotoku, i u svim arapskim zemljama.

Poznate kaside su ˝Sedam Muallaqa˝, ˝Qasida Burda (Kasida ogrtača)˝ Imama al-Busirija i Ibn Arebijeva klasična zbirka ˝Tumač želja˝.[1]

Kasida je nastala od korjena qd što znači imati cilj, namjeravati, naumiti. Dakle, kasida predstavlja pjesmu sa ciljem, odnosno pjesmu koja ispunjava cilj određenog pjesnika ili plemena. One najčešće predstavljaju pjesnikovo imaginarno putovanje kroz koje on ispunjava taj cilj. One započinju uvodnim ljubavnim lirskim preludijem, gdje pjesnik, najčešće sa svoja dva prijatelja, nailazi na ostatke logorovanja koji ga podsjete na njegovu dragu, te vrlo emotivno počne pjevati o njoj.[2]

Kasida je, također, i muslimanska vjerska pjesma koja svojim sadržajem prvenstveno veliča i pokazuje ljubav prema Muhamedu a.s., te halifama i ashabima, opisuje neku važna ličnost ili događaj iz historije islama [3]. Po stilu, kasida je slična ilahiji, drugačijem vidu islamske poezije.

Često se ilahijama i kasidama dodaje muzika, čime se umjetnički obogaćuje i historijski takve su ilahije i kaside postajale sevdalinke.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Qasida (jezik: engleski), 13. 5. 2020, pristupljeno 20. 5. 2020
  2. ^ MUALLAQE: sedam zlatnih arabljanskih oda. Sarajevo: Sarajevo Publishing. 2004. ISBN 9958-21-301-X.
  3. ^ Seferagić, hfz. Fuad Abdullah na Bosna Prkosna od Sna Arhivirano 3. 2. 2007. na Wayback Machine - sajt posjećen 20070209 (bs)