Kasiopeja (sazviježđe)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Kasiopeja (lat.: Cassiopeia)
Cassiopeia
klikni za veću sliku
Skraćenica Cas
Genitiv Cassiopeiae
Simbolizira Kasiopeja
Rektascenzija 1 h
Deklinacija +60°
Površina 598 kv. stepen. (rang: 25.)
Broj zvijezda
sjajnijih od m = 3
5
Meteorski pljuskovi *Perzeidi
Susjedna sazviježđa *Žirafa
Vidljivo u rasponu geografskih širina: +90° i −20°
U najboljem položaju za posmatranje u 21h u mjesecu novembru.


Kasiopeja (lat. Cassiopeia) je sazviježđe sjeverne zemljine polutopte, nazvano po Kasiopeji, liku iz grčke mitologije. Jedna je od 48 sazviježđa poznatih još u 2. vijeku zahvaljujući grčkom astronomu Ptolemeju.

Kasiopeja se nalazi na sjevernom nebu. Ovo sazviježđe je lahko prepoznatljivo na noćnom nebu zbog osebujnog 'W' oblika koji formiraju 5 svijetlih zvijezda. Kasiopeja graniči s Andromedom na južnoj strani, Perzejom i Guštericomna na jugoistoku, te Kefejom na sjeveru. Ona je suprotna Velikom Medvjedu, a može se vidjeti najjasnije početkom novembra.

U grčkoj mitologiji se smatralo da predstavlja kraljicu Kasiopeju, koja se hvalila o svojoj kćeri. Kroz ovo sazviježđe prolazi i Mliječni put pa je iz tog razloga puna vrlo zanimljivih i neobičnih objekata.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: