Kasiopeja (sazviježđe)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kasiopeja (lat.: Cassiopeia)
Cassiopeia
klikni za veću sliku
SkraćenicaCas
GenitivCassiopeiae
SimboliziraKasiopeja
Rektascenzija1 h
Deklinacija+60°
Površina598 kv. stepen. (rang: 25.)
Broj zvijezda
sjajnijih od m = 3
5
Najsjajnija zvijezdaα Cas (Schedar)
(Priv. mag. 2.23)
Meteorski pljuskovi
Susjedna sazviježđa
Vidljivo u rasponu geografskih širina: +90° i −20°
U najboljem položaju za posmatranje u 21h u mjesecu novembru.

Kasiopeja (lat. Cassiopeia) je sazviježđe sjeverne zemljine polutopte, nazvano po Kasiopeji, liku iz grčke mitologije. Jedna je od 48 sazviježđa poznatih još u 2. vijeku zahvaljujući grčkom astronomu Ptolemeju. Najsjajnija zvijezda je α Cas (ar. sadr, bs: "prsa") s 2.23 mag.

Kasiopeja se nalazi na sjevernom nebu. Ovo sazviježđe je lahko prepoznatljivo na noćnom nebu zbog osebujnog 'W' oblika koji formiraju 5 svijetlih zvijezda. Kasiopeja graniči s Andromedom na južnoj strani, Perzejom i Guštericomna na jugoistoku, te Kefejom na sjeveru. Ona je suprotna Velikom Medvjedu, a može se vidjeti najjasnije početkom novembra.

Kroz ovo sazviježđe prolazi i Mliječni put pa je iz tog razloga puna vrlo zanimljivih i neobičnih objekata. Poznat je između ostalog asterizam "W" koju ,posmatrajući ih s lijeva na desno, čine: ε Cas, δ Cas, γ Cas, β Cas, α Cas. [1][2]

Važniji objekti[uredi | uredi izvor]

Zvijezde [1][uredi | uredi izvor]

Objekti dubokog neba [1][uredi | uredi izvor]

Mitologija[uredi | uredi izvor]

U grčkoj mitologiji se smatralo da predstavlja kraljicu Kasiopeju, suprugu kralja Kefeja, koja se hvalila o svojoj kćeri Andromedi. Njeno hvalisanje je razgnjevilo bogove, te je Posejdon pustio čudovište iz morske tamnice kojem je Andromeda trebala biti žrtvovana. Junak Perzej je uspio spasiti Andromedu.[1][2]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d Sazviježđe Kasiopeja iz Constellation Guide. Privatna stranica za astronome amatere pristupljeno 19. 4.2014 (en)
  2. ^ a b Sazviježđe Kasiopeja izmaa.mhn.de pristupljeno 13. 1.2015 (en)