Kastilja i León

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Kastilja i León
Castilla y León
Autonomna zajednica
Zastava Kastilja i León
Zastava
Službeni grb Kastilja i León
Grb
Geografski položaj Kastilje i Leóna u Španiji
Geografski položaj Kastilje i Leóna u Španiji
Država Španija
Glavni grad Valladolid
Vlada
 • Predsjednik Juan Vicente Herrera Campo
Površina
 • Ukupno 94.223 km2
Mjesto po površini 1.
Stanovništvo (2006)
 • Ukupno 2.523.020
 • Rang 6.
 • Gustoća 26,57 /km2
ISO 3166 kod CL
Statut usvojen 2. mart 1983.
Broj predstavnika u kongresu 33
Broj predstavnika u senatu 36
Veb-sajt www.jcyl.es

Kastilja i León (španj. Castilla y León) je španska autonomna zajednica, čija teritorija obuhvata sjeverni dio srednje visoravni Pirenejskog poluostrva, te se podudara uglavnom s dolinom rijeke Duero. Čine je provincije Ávila, Burgos, León, Palencia, Salamanca, Segovia, Soria, Valladolid i Zamora. Provincije Santander i Logroño, koji su tvorile ovu regiju prije sticanja autonomije, opredjelile su se za vlastitu autonomiju tvoreći jednoprovincijalne autonomne zajednice Kantabriju i La Rioju.

Iako u autonomnom statutu nije određen glavni grad, to je učinjeno 1987. godine donošenjem zakona kojim se određuje Valladolid za sjedište glavnih institucija autonomne vlade.

Područje ove autonomne zajednice obuhvata historijsko Kraljevstvo León i Staru Kastilju (špan. Castilla la Vieja).

Geografija[uredi | uredi izvor]

Kastilja i León graniči s Asturijom i Kantabrijom na sjeveru, La Riojom i Baskijom i Aragonijom na istoku, autonomnom zajednicom Madrid i Kastiljom-La Manchom na jugoistoku, Ekstremadurom na jugu, te Portugalom i Galcijom na zapadu.

Kastilja i León poklapa se sa španskim dijelom bazena rijeke Duero. Proteže se i na susjedne doline, kao što su El Bierzo (León) i na mnoge osamljene doline: Laciana (León), Valle de Mena (Burgos), Valle del Tiétar (Ávila), itd.

Regionalna administracija i vlada[uredi | uredi izvor]

Kastilja i León je podjeljena na devet provincija: Ávila, Burgos, León, Palencia, Segovia, Soria, Salamanca, Valladolid i Zamora, s istoimenim glavnim gradovima.

Vlada Kastilje i Leóna naziva se Junta de Castilla y León. Čine je predsjednik, dva podpredsjednika i 10 vijećnika (španj. consejerías). Sjedište regionalne vlade je u Valladolidu.

Regionalni parlament zove se Cortes de Castilla y León i ima sjedište u dvorcu Fuensaldaña, blizu Valladolida. Trenutno se gradi nova zgrada.

Sjedište regonalnog vrhovnog suda je u Burgosu.

Konzultativno vijeće (špan. Consejo Consultivo) sastoji se od pet pravnih stručnjaka, koje imenuje regionalni parlament i Junta. Vijeće daje mišljenja, koje ne obavezuju Juntu. Sjedište im je u Zamori.



Internet-web-browser.svg Nedovršeni članak Kastilja i León koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.