Kastilja i León

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Kastilja i León
Castilla y León
Flag of Castilla y León.svg Escudo de Castilla y León.svg
Zastava Grb
Locator map of Castille-Leon.png
Geografski položaj Kastilje i Leóna u Španiji
Glavni grad Valladolid
Površina

- ukupno

1. po veličini

- 94.223 km²

Stanovništvo

- Ukupno
- Gustoća

6. po veličini

- 2.523.020 (2006)
- 26,57/km²

Politički status autonomna zajednica
Statut usvojen 2. mart 1983.
ISO 3166-2 CL
Broj predstavnika u
Las Cortes Generales
 Kongres
 Senat
33
36
Predsjednik Juan Vicente Herrera Campo
Službena web-stranica

Kastilja i León (španj. Castilla y León) je španska autonomna zajednica, čija teritorija obuhvata sjeverni dio srednje visoravni Pirenejskog poluostrva, te se podudara uglavnom s dolinom rijeke Duero. Čine je provincije Ávila, Burgos, León, Palencia, Salamanca, Segovia, Soria, Valladolid i Zamora. Provincije Santander i Logroño, koji su tvorile ovu regiju prije sticanja autonomije, opredjelile su se za vlastitu autonomiju tvoreći jednoprovincijalne autonomne zajednice Kantabriju i La Rioju.

Iako u autonomnom statutu nije određen glavni grad, to je učinjeno 1987. godine donošenjem zakona kojim se određuje Valladolid za sjedište glavnih institucija autonomne vlade.

Područje ove autonomne zajednice obuhvata historijsko Kraljevstvo León i Staru Kastilju (špan. Castilla la Vieja).

Geografija[uredi | uredi izvor]

Kastilja i León graniči s Asturijom i Kantabrijom na sjeveru, La Riojom i Baskijom i Aragonijom na istoku, autonomnom zajednicom Madrid i Kastiljom-La Manchom na jugoistoku, Ekstremadurom na jugu, te Portugalom i Galcijom na zapadu.

Kastilja i León poklapa se sa španskim dijelom bazena rijeke Duero. Proteže se i na susjedne doline, kao što su El Bierzo (León) i na mnoge osamljene doline: Laciana (León), Valle de Mena (Burgos), Valle del Tiétar (Ávila), itd.

Regionalna administracija i vlada[uredi | uredi izvor]

Kastilja i León je podjeljena na devet provincija: Ávila, Burgos, León, Palencia, Segovia, Soria, Salamanca, Valladolid i Zamora, s istoimenim glavnim gradovima.

Vlada Kastilje i Leóna naziva se Junta de Castilla y León. Čine je predsjednik, dva podpredsjednika i 10 vijećnika (španj. consejerías). Sjedište regionalne vlade je u Valladolidu.

Regionalni parlament zove se Cortes de Castilla y León i ima sjedište u dvorcu Fuensaldaña, blizu Valladolida. Trenutno se gradi nova zgrada.

Sjedište regonalnog vrhovnog suda je u Burgosu.

Konzultativno vijeće (špan. Consejo Consultivo) sastoji se od pet pravnih stručnjaka, koje imenuje regionalni parlament i Junta. Vijeće daje mišljenja, koje ne obavezuju Juntu. Sjedište im je u Zamori.Internet-web-browser.svg Nedovršeni članak Kastilja i León koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.