Katakombe u Jajcu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Katakombe u Jajcu su podzemna crkva (kripta), izdubljene u živoj stijeni, unutar zidina jajačke tvrđave, Bosna i Hercegovina.

Lokacija[uredi | uredi izvor]

Nalaze se ispod platoa koji se nalazi između Medvjed-kule i Crkve sv. Marije sa tornjem sv. Luke, u prostornoj cjelini u kojoj je tokom historije izgrađen veći broj sakralnih objekata (crkva, franjevački samostan i groblje).

Ćiro Truhelka je prvi istražio i dosta vjerno opisao Katakombe. Neki veći radovi u njima nisu poduzimani. Iza rata od 1992. do 1995. Katakombe su očišćene i osvijetljene, pod nadzorom čuvara i ne prijeti im opasnost od devastiranja.

Historija[uredi | uredi izvor]

U pisanim izvorima Jajce se prvi put spominje 1396. godine, kada se Hrvoje Vukčić Hrvatinić naziva jajačkim knezom, “conte di Jajcze” . U njegovo doba, krajem 14. i početkom 15. stoljeća grad doživljava izuzetan politički i kulturni razvoj. Pretpostavlja se da je u tom periodu do 1416. godine, od kada se više ne javlja u historijskim izvorima, Hrvoje Vukčić dao nalog da se isklešu katakombe kao njegova grobnica i grobnica vojvodske porodice Hrvatinića. O samom objektu nema pisanih historijskih podataka. [1]

Opis[uredi | uredi izvor]

Historijski spomenik Katakombe u Jajcu je podzemna građevina. Po osnovnoj dispoziciji slična je crkvi. Glavne prostorije su: narteks, baptisterij sa krstionicama, naos, prezbiterij sa oltarnim dijelom.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Katakombe u Jajcu" (PDF). Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika. Pristupljeno 9. 2. 2016.[mrtav link]