Katarina, kćerka bana Stjepana I

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Commons-emblem-issue.svg Tema članka je kontroverzna.
Moguće je da se pojedinci ne slažu s tačkom gledišta izraženom u ovom članku ili je neutralna tačka gledišta članka sporna.
Unbalanced scales.svg Neutralnost i/ili ispravnost ovog članka je osporena.
Molimo da prije uređivanja članka sporne rečenice razmatrate na stranici za razgovor.
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Katarina Kotromanić
Princeza Bsne
Porodica
Supružnik Nikola Humski
Djeca Vladislav Humski
Bogiša Humski
Hrvoje Vukčić Hrvatinić
Vojislav Hravtinić
Dinastija Kotromanići
Otac Stjepan I Kotromanić
Majka Jelisaveta Nemanjić
Rođenje 1294.
Srebrenik
Smrt 1355.
Birbir
Mjesto sahrane nepoznato

Katarina Kotromanić (najvjerovatnije dvor Srebrenik 1294 - Birbirski dvor 1355.) je bila bosanska princeza iz dinastije Kotromanića i supruga Humskog župana Nikole .

Porijeklo

Katarina je bila kćerka bana Stjepana i njegove supruge Izabele. Rođena je 1294. godine najvjerovatnije u dvoru Srebrenik.Katarinini roditelji su imali još nekoliko djece :

Brak

Katarina je svoje mlade dane provodila u dvorovima Srebrenik i Jajce. Oko 1310. godine Katarina se udala za Humskog župana Nikolu s kojim je imala dvoje poznate djece :

Katarina je živjela u sjedištu Humske zemlje , Blagaju iz kojeg je odlazila posjećivala svoje rditelje i braću . Katarinin život i nije toliko poznat .Katarina je umrla u dvoru Birbir , u danšnjoj Hrvatskoj , pod nepoznatim okolnostima .

Mogući drugi brak

Po nekima Katarinin muž je umro oko 1340. i ona se preudala za plemića Vukca s kojim je u braku dobila sina Hrvoja, koji je bio maoćan vojvoda .Ako je ova teorija tačna onda je moguće da je Katarina majka i Vojislava, Hrvojevog mlađeg brata .

Također pogledajte