Katarina Tomašević

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Katarina Kotromanić)
Katarina Tomašević Kotromanić
Supružniknepoznato
Djeca-
DinastijaKotromanići
OtacStjepan Tomaš, kralj Bosne
MajkaKatarina Kosača
Rođenje1456 - 1459
Kraljeva Sutjeska
Smrt1464 ili poslije 1474.
vjerovatno Skoplje, Osmansko Carstvo
Mjesto sahraneSkoplje?
Ako ste tražili članak o drugoj osobi, pogledajte Katarina Kotromanić (čvor).

Katarina Tomašević Kotromanić (oko 1456 ili 1459 - 1464 ili nakon 1474) je bila kćerka kralja Stjepana Tomaša Kotromanića i kraljice Katarine Kosače. Imala je starijeg polubrata, Stjepana Tomaševića, sina njenog oca i krstjanke Vojače, te starijeg brata Sgismunda. Njeno muslimansko ime je bilo Tarihi Hanuma.

Djetinjstvo[uredi | uredi izvor]

Historičari se ne slažu oko godine njenog rođenja. Jedni tvrde da je u trenutku pada Bosne imala devet godina[1], što bi značilo da je rođena oko 1456, a drugi da je imala tri godine, što bi bilo da je rođena 1459.[2] Katarinin otac je umro 10. jula 1461, te bosansku krunu naslijeđuje njen stariji polubrat Stjepan Tomašević. Katarina je sa majkom i bratom nastavila živjeti na dvoru svoga brata i njegove žene, kraljice Marije.

Pad Bosne[uredi | uredi izvor]

Osmanlijske osvajačke sile su nadirale s istoka i kralj Stjepan Tomašević, Katarinin polubrat, je okončao svoj život braneći svoj tron. Sigismund i Katarina su bili poslani u Istanbul, gdje su prešli na islam.[2] Moguće je da je njihovo prebacivanje organizirao Ahmed-paša Hercegović Kosača, polubrat njihove majke Katarine.[3] Uglavnom Katarina je sa bratom i majkom u trenutku pada Bosne boravila u ljetovalištu kraljice Katarine, u tvrđavi Kozograd kod Fojnice. Moguće je da je u pitanju i sama Fojnica. Prema legendi Katarina i Sigismund su uhvaćeni negdje u blizini Konjica, gdje su ih presreli Osmanlije.

Turbe u Skopju[uredi | uredi izvor]

Obnovljeno turbe Katerine u park-šumi Gazi Baba, Skoplje

Prema legendi, sahranjena je u Skoplju, gdje joj je Isa-beg Ishaković kasnije podigao turbe. Turbe se navodno nalazilo na brežuljku Urjan Babi, u mezarju pored puta zvanog Hadžilar Jolu, a pokopana je bila izvjesna Kral K'zi, odnosno bosanska princeza. Ukoliko je ova teorija tačna, može se pretpostaviti da je živjela i umrla u Skopju.[4] O njoj se brinuo Isa - beg Ishaković , kojem je bila data na čuvanje.

Smrt[uredi | uredi izvor]

Historičari se ne slžu oko datuma smrti ove bosanske princeze . Postoje dvije sljedeće teorije o Katarininoj smrti :

  • jedna teorija govori o smrti princeze na putu prema Skoplju krajem 1463.
  • druga teorija govori o Katarininoj smrti nakon 1474, jer je posljedni put pomenuta 1474.

Svi se slažu da je Katarina umrla mlada.

Preci[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Franjo Šanjek: Fenomen "krstjani" u srednjovjekovnoj Bosni i Humu: sbornik radova, Institut za istoriju, 2005.
  2. ^ a b Franz Babinger, William C. Hickman, Ralph Manheim, Mehmed the Conqueror and His Time, Princeton University Press, 1992.
  3. ^ behar.hr/arhiv/Behar-95.pdf
  4. ^ Enver Imamović: Korijeni Bosne i bosanstva: izbor novinskih članaka, predavanja sa javnih tribina, referata sa znanstvenih skupova i posebnih, Međunarodni centar za mir, 1995.