Kajmakam

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Kaymakam)
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Wikitext.svg Ovom članku ili dijelu članka nedostaju interni linkovi.
Nakon dodavanja internih linkova uklonite ovaj šablon.

Kaymakam (također i kaimakam) je naziv koji se upotrebljava za namjesnike pokrajinskih okrugā u Republici Turskoj; taj naziv se koristio za gotovo isti službeni položaj u Osmanskom Carstvu.

Etimologija[uredi | uredi izvor]

Savremeni turski pojam kaymakam ili kaimakam izvorno potiče od dvije arapske riječi koje su se koristile u osmanskom turskom: kâim (قائم), što znači "umjesto (koga, čega)"; te makâm (مقام), izvorno korištena za "mjesto", ali, u ovom kontekstu korištena sa značenjem "služba", "položaj" ili "država". Tako je kâim-makâm u osmansko doba bio državni službenik koji se smatrao sultanovim predstavnikom na lokalnom nivou; danas je kaymakam predstavnik vlade, odnosno države na lokalnom nivou.

Historija[uredi | uredi izvor]

Prvi kaymakam u historiji, prema nekima[potreban citat], je ‘Alī ibn Abī Tālib, kojeg je, Poslanik Muhammed a.s. imenovao prvim pravim halifom. Smatralo se prema tome da ‘Alī služi "umjesto" Muhammeda.

Taj isti pojam ima specifično značenje u moldavskoj i vlaškoj historiji, gdje se odnosi na privremenu zamjenu za gospodara ("princa"), za vrijeme i nakon fanariotske vladavine. U ovom kontekstu riječ se može pisati caimacam, dok je rumunski izraz za tu službu căimăcămie.

U osmanskoj vojsci, kao i u Egiptu Muhameda Ali-paše, naslov kaymakam se počeo upotrebljavati za potpukovnike; u istom kontekstu koristio se i za pomorske zapovjednike. Mustafa Kemal Atatürk, osnivač moderne turske države, također je služio kao kaymakam u 57. pukovniji u bici.

Poznati kaymakami[uredi | uredi izvor]

  • ‘Alī ibn Abī Tālib
  • Kemal Atatürk
  • Boğazlıyan Kaymakamı
  • Yalova Kaymakamı

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]