Kibernetika

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Idealni model povratne veze

Kibernetika je dio nauke o općim zakonitostima procesa upravljanja, reguliranja, dobivanja, pohranjivanja, pretvaranja i prijenosa informacija u sistemima, neovisno o njihovoj prirodi. Prvi ju je primijenio Norbert Wiener.

Kibernetičke discipline su:

Kibernetički sistem[uredi | uredi izvor]

Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.

Kibernetički sistem je skup elemenata međusobno povezanih vezama koji djeluju jedan na drugi. Kibernetički sistem može biti biološki, društveni, tehnički (bavi se problemom upravljanja, reguliranja i obrade informacija u tehničkim sistemima).

Radni procesi sadrže tok robe i tok informacija. Proces je stabilan, ako su ta oba toka dobro sinhronizirana. Kako u sistemima automatizacije, tako i u proizvodnim procesima, nije dopustivo da se osnovni proces (tok robe ili proizvodni proces) zadržava zbog čekanja na informaciju ili druge aktivnosti podrške.

Nauka koja izučava odnose i međusobni utjecaj tokova robe i toka informacija, zove se kibernetika.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Općenito
Društva