Kinetički penetrator

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Francuski KE penetrator

Kinetički penetrator (poznat i kao KE penetrator) je vrsta streljiva koja ne posjeduje eksplozivno djelovanje, koristi kinetičku energiju. Ovakav tip municije podrazumijeva svu municiju koja koristi kinetičku energiju kako bi probila neko sredstvo ili metu, ali obično se misli na protivoklopna oružja, kao APFSDS (Armor-Piercing Fin-Stabilized Discarding Sabot) ili LRP (Long-Rod Penetrator), a ne na metke.

Pored kinetičkih penetratora koji koriste kinetičku energiju, postoje i hemijski penetratori na bazi hemijske energije. U vojnoj upotrebi postoje dvije vrste ovih projektila, a to su visoko eksplozivne protivoklopne granate (HEAT) i trenutno-fugasne granate. Oni se široko upotrebljavaju već duže vrijeme, ali su manje efikasni protiv današnjeg modernog oklopa na glavnim borbenim tenkovima.

Glavni borbeni tenkovi obično koriste KE penetratore, HEAT municija se upotrebljava kod raketnih i artiljerijskih sistema, dok trenutno-fugasna municija se upotrebljava za neutralizaciju.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 18. 12. 2013. Pristupljeno 21. 3. 2014.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)