King Kong Song

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
"King Kong Song"
Singl ABBA-e
s albuma Waterloo
ObjavljenNovembar 1974.
ŽanrGlamour rock, rok-muzika
Trajanje3:11
IzdavačPolar Music
TekstBenny Andersson
Björn Ulvaeus
Producent(i)Benny Andersson
Björn Ulvaeus
Hronologija singlova ABBA-e
"So Long" (1974) "King Kong Song" (1974) "I Do, I Do, I Do, I Do, I Do" (1975)

King Kong Song je pjesma švedske pop muzičke grupe ABBA. Pjesmu su napisali Benny Andersson i Björn Ulvaeus, a snimanje je počelo 14. novembra 1973. godine.[1] Rani demo snimak ove pjesme imao je radni naziv "Mr. Sex".[2] U proljeće 1974. godine pjesma je uvrštena na njihov drugi album pod nazivom Waterloo.

U švedskom radijskom programu pod nazivom Tio i top, pjesma "King Kong Song" dospjela je na listu najpopularnijih 20. aprila 1974. godine, a u ostala četiri radijska programa dospjela je na četvrto mjesto.

Grupa ABBA izvela je pjesmu "King Kong Song" uživo na svojoj prvoj velikoj evropskoj turneji 1974 - 75 godine. Na koncertu u Koncertnoj dvorani u Stockholmu jedan od pjevača počeo je pjevati ovu pjesmu iz pogrešnog dijela, a pola muzičkog sastava ga je slijedilo. Druga polovina prateċih muzičara ABBA-e nastavila je pjesmu kako treba. Sve je završilo u potpunoj pometnji na pozornici, gdje muzičari grupe ABBA nisu uspjeli pravilno završiti pjesmu i jednostavno su prestali svirati.[1] Član grupe Benny Andersson kasnije je u jednom intervjuu rekao da nije baš zadovoljan pjesmom "King Kong Song".

U nekim dijelovima svijeta, pjesma "King Kong Song" uvrštena je na B-stranu singla Honey, Honey 1974. godine, a dodana je na B-stranu singla I've Been Waiting for You u Australiji 1975. godine.

Pjesma "King Kong Song" objavljena je 1977. godine na A-strani singla u nekim dijelovima svijeta, nakon što je film King Kong premijerno prikazan u kinima. Singl ploča sa ovom pjesmom dostigla je 94. mjesto na listi najpopularnijih singlova u Australiji. Na B-strani je tada bila pjesma "I've Been Waiting for You". U vezi s prikazivanjem filma King Kong u kinima, "King Kong Song" često se puštala na švedskom radiju. Švedski muzički sastav Electric Boys uradio je obradu pjesme "King Kong Song" za kompilacijski album ABBA - The Tribute 1992, gdje su švedski umjetnici interpretirali pjesme grupe ABBA.[3]

Muzičari[uredi | uredi izvor]

Muzički primjer[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b ABBA - The complete recording sessions, Carl Magnus Palm, 1994, str. 34
  2. ^ "ABBA: annual 1972". archive.is. Arhivirano s originala 27. 9. 2010. Pristupljeno 1. 10. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  3. ^ "ABBA: Waterloo". allmusic.com. Pristupljeno 1. 10. 2021.