Kirijeva tačka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Kirijeva tačka (Tc), ili Kirijeva temperatura, je termin u fizici i nauci o materijalima, koji je dobio ime po Pierreu Curieu (1859.-1906. godine), a odnosi se na karakterističnu osobinu feromagnetnih ili piezoelektričnih materijala.

Kirijeva tačka u feromagnetičnim materijalima[uredi | uredi izvor]

Kirijeva tačka feromagnetičnih materijala je temperatura iznad koje taj materijal gubi karakteristične feromagnetične sposobnosti. Na temperaturi ispod Kirijeve tačke magnetni momenti su paricjalno ustrojeni u magnetnoj domeni kod feromagnetičnih materijala. Kako se temperatura povećava, termalne promjene uništavaju ovaj ustroj, sve dok ukupna magnetizacija ne bude nula na i iznad Kirijeve tačke. Iznad Kirijeve tačke, materijal je čisto paramagnetičan.

Na temperaturama ispod Kirijeve tačke, djelovanje magnetnog polja ima paramagnetični efekat na magnetizaciju, ali kombinacija paramagnetizma sa feromagnetizmom dovodi do magnetizacije što se prati na histereznoj krivoj sa apliciranjem snage polja. Uništavanje magnetizacije na Kirijevoj temperaturi je druga po redu fazna trasformacija i kritična tačka gdje je magnetna susceptibilnost teorijski beskonačna.

Pogledajte feromagnetizam za spisak feromagnetičnih materijala i njihove Kirijeve temperature.

Ovaj efekat su najviše koristi kod magnetno-optičkih uređaja za spremanje podataka (CD, DVD, itd.), a koristi se pri brisanju i "pisanju" novih podataka. Poznati primjeri su Sony-jev Minidisc format, kao i CD-MO format.

Ostale upotrebe uključuju kontrolu temperature pri lemljenju željeza kao što je Weller WTCPT i, uopćenito, gdje poželjna magnetizacija sa kontrolisanom temeperaturom.

Kirijeva temperatura piezoelektričnih materijala[uredi | uredi izvor]

Analogijom sa feromagnetičnim materijalima, Kirijeva temperatura se koristi i kod piezoelektričnih materijala kako bi se opisala temperatura iznad koje materijal gubi svoje spontane polarizacione i piezoelektrične karakteristike.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Nuvola apps kalzium.svg Nedovršeni članak Kirijeva tačka koji govori o fizici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.