Curiejeva tačka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Kirijeva tačka)

Curiejeva tačka (Tc) ili Curiejeva temperatura termin je u fizici i nauci o materijalima, koji je dobio ime po Pierreu Curieju, a odnosi se na karakterističnu osobinu feromagnetnih ili piezoelektričnih materijala.

Curiejeva tačka u feromagnetičnim materijalima[uredi | uredi izvor]

Curiejeva tačka feromagnetičnih materijala je temperatura iznad koje taj materijal gubi karakteristične feromagnetične sposobnosti. Na temperaturi ispod Curiejeve tačke magnetni momenti su parcijalno ustrojeni u magnetnoj domeni kod feromagnetičnih materijala. Kako se temperatura povećava, termalne promjene uništavaju ovaj ustroj sve dok ukupna magnetizacija ne bude nula i iznad Curiejeve tačke. Iznad Curiejeve tačke materijal je čisto paramagnetičan.

Na temperaturama ispod Curiejeve tačke djelovanje magnetnog polja ima paramagnetični efekt na magnetizaciju, ali kombinacija paramagnetizma s feromagnetizmom dovodi do magnetizacije, što se prati na histereznoj krivoj s apliciranjem snage polja. Uništavanje magnetizacije na Curiejevoj temperaturi druga je fazna trasformacija i kritična tačka, gdje je magnetna susceptibilnost teorijski beskonačna.

Pogledajte feromagnetizam za spisak feromagnetičnih materijala i njihove Curiejeve temperature.

Ovaj efekt najviše se koristi kod magnetno-optičkih uređaja za spremanje podataka (CD, DVD itd.), pri brisanju i "pisanju" novih podataka. Poznati primjeri su Sonyjev Minidisc format, kao i CD-MO format.

Ostale upotrebe uključuju kontrolu temperature pri lemljenju željeza, kao što je Weller WTCPT, i, općenito, gdje je poželjna magnetizacija s kontrolisanom temeperaturom.

Curiejeva temperatura piezoelektričnih materijala[uredi | uredi izvor]

Po analogiji s feromagnetičnim materijalima, Curiejeva temperatura koristi se i kod piezoelektričnih materijala kako bi se opisala temperatura iznad koje materijal gubi svoje spontane polarizacijske i piezoelektrične karakteristike.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]