Klasična mehanika

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Klasična fizika
p  r  u
Commons logo
Fizika portal
Odjeljak isključivo posvećen fizici

Klasična mehanika je područje fizike koje proučava kretanje tijela pod djelovanjem sila.

Osnove moderne mehanike su postavili Galileo Galilei (1564.-1642.) i Isaac Newton (1643.-1727.). Do kraja 19. vijeka se smatralo da je ono što danas zovemo klasičnom mehanikom konačna fizikalna istina o svemiru. Međutim, na prelazu 19. u 20. vijek, rađaju se nove ideje te se na stare probleme počelo gledati s novog stanovišta, što je urodilo stvaranjem kvantne teorije i teorije relativnosti. Danas znamo da je klasična mehanika samo aproksimacija jedne više istine o materiji, prostoru i vremenu koja, unatoč uznapredovanim znanjima i tehnologiji, nije još ni izbliza u potpunosti otkrivena.

Osnovna podjela mehanike:

  • Statika - proučava tijela u ravnoteži.
    • Elastostatika (ranije otpornost materijala) - proučava elastične deformacije tijela.
  • Dinamika - proučava geometrijske aspekte kretanja i djelovanje sila.

Mehaniku možemo podijeliti i prema prirodi predmeta proučavanja:

Primjena teoretskih znanja iz svih grana mehanike u građevinarstvu, mašinstvu, brodogradnji itd. se naziva primijenjena mehanika.

Sile kojima se klasična mehanika uglavnom bavi spadaju u kontaktne (sve vrste), gravitacijske i inercijalne. To, međutim ne znači da je problem djelovanja nekih drugih sila manje mehaničke prirode od upravo spomenutih - npr. kretanje elektrona u strujnom krugu pod razlikom potencijala električnog polja. Stvar je jednostavno u tome što druge pojave imaju dovoljnu složenost i posebnost da ih se proučava kao odvojene grane nauke.

Osnovni zakoni mehanike[uredi | uredi izvor]

Važniji pojmovi[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: