Klek (poluostrvo)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Datum izmjene: 17 juni 2007 u 13:10; autor: Aktron (razgovor | doprinosi) (cs:Klek, přeloženo)

Klek je poluotok u jadranskom moru koji pripada najvećim dijelom Bosni i Hercegovini, a manjim dijelom Hrvatskoj.

Poluotok Klek je dug oko 6.5 kilometara i u prosjeku je širok 600 metara. Zajedno sa Neumom zatvara mali zaljev koji pripada Bosni i Hercegovini. Klek je okružen mnogobrojnim manjim otočićima, od kojih Veliki Šoj i Mali Šoj pripadaju BiH, mada ih Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine nikada nije verifikovala. U blizini se također nalazi veliki poluotok Pelješac koji je u cjelosti u vlasništvu Hrvatske.

Bosanskohercegovački dio otoka Kleka se nalazi u općini Neum, a Dejtonskim sporazumom je pripao Federaciji Bosne i Hercegovine, odnosno Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Hrvatski dio Kleka pripada Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Historija

Polutok Klek, kao i Neum, su pripadali Dubrovačkoj Republici sve dok 1718. godine kada je Požarevačkim mirom ustupila Osmanskom Carstvu. Klek, zajedno sa ostatkom Bosne i Hercegovine biva okupiran od Austro-Ugarske 1878. godine. Ulaskom BiH u Jugoslaviju ulazi i Klek i u Jugoslaviji ostaje sve do 1992. godine (osim u Drugom svjetskom ratu kada je pripadao Nezavisnoj Državi Hrvatskoj).

1991. godine, ocjepljenjem Republike Hrvatske od ostatka Jugoslavije, dio Kleka ulazi u njen sastav, a zatim 1992. godine, nezavisnošću Bosne i Hercegovine, drugi, veći dio poluotoka postaje dio BiH.