Kleopatra VII

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
"Kleopatra" preusmjerava ovdje. Za druga značenja, pogledajte Kleopatra (čvor).
Kleopatra VII
AncientEgypt-StatueFragment-CleopatraVII-ROM.png
Kraljica Egipta
Vladavina 51. p. n. e. - 30. p. n. e.
Prethodnik Ptolomej XII
Nasljednik Ptolemej XV
Supružnik Ptolomej XIII
Julije Cezar
Marko Antonije
Djeca Ptolemej XV (Cezarion)
Aleksandar Helios
Kleopatra Selena II
Ptolemej Filadelf
Dinastija Ptolemeji
Otac Ptolemej XII
Majka Kleopatra V
Rođenje decembar, 70. p. n. e./januar, 69. p. n. e.
Smrt 30. p. n. e.

Kleopatra VII Filopator (Κλεοπάτρα θεά φιλοπάτωρ ; decembar, 70. p. n. e. ili januar, 69. p. n. e.30. p. n. e.) bila je kraljica drevnog Egipta iz dinastije Ptolemeja.

Rane godine[uredi | uredi izvor]

Kleopatra je rođena ili krajem 69. godine p. n. e. ili početkom 70. godine p. n. e. Bila je jedno do djece Ptolemeja XII i Kleopatre V. Roditelji su joj, kao i svi Ptolemeji, bili suvladari, te (polu)brat i (polu)sestra. Među njene starije sestre spadale su Kleopatra VI i Berenika IV, dok je Arsinoja IV bila mlađa Kleopatrina sestra. Oba njena brata, Ptolemej XIII i Ptolemej XIV, bili su mlađi od nje.

Godine 58. p. n. e. Kleopatrina najstarija sestra, Berenika IV, otela je ocu moć i zavladala Egiptom. Zahvaljujući rimskom guverneru Sirije Ptolemej XII vratio se na prijestolje i naredio pogubljenje svoje kćerke. Nedugo zatim na tron se uspela druga Kleopatrina sestra koja je vladala kao Kleopatra VI, sve dok se na tron opet nije vratio njen otac i naredio pogubljenje svoje druge kćerke. Ove okolnosti ostavile su Kleopatru i najstarijeg od dvojice njene mlađe braće prvim nasljednicima trona.

Vladavina[uredi | uredi izvor]

Novčić sa likom Kleopatre VII

Početkom 51. godine p. n. e. Kleopatrin otac je umro, a naslijedila su ga njegova djeca, Ptolemej XIII i Kleopatra VII kao suvladari. Kleopatra je u trenutku kada je postala egipatska kraljica imala osamnaest godina, a njen brat dvanaest.

U trenutku njenog dolaska na tron Egipat je bio izgubio veliki dio svoga teritorija, uključujući Kipar i Kirenaiku (današnja Libija). Kleopatra VII, međutim, nije nikada prestala sanjati o proširenju svoga kraljevstva i ekspanziji svoje moći. Ona je, kao i svi Ptolemeji, bila porijeklom bila iz Makedonije te je poput njih imala naglu narav i nepromišljenost.

Po egipatskom zakonu suvladari su morali biti potomci prethodnog vladara, ali i vjenčani, tako da je Kleopatra sklopila brak sa svojim mlađim bratom. Kleopatra se ubrzo potrudila sa isključi brata iz svih državnih afera, ceremonija i učešća u vlasti. Njeno ime i lik su se sami pojavljivali na kovanicama. Neki dvorjani, koji su smatrali da se nepisano pravilo prema kojem vladarice moraju biti submisivne svojim muškim suvladarima mora poštovati, pokrenuli su pobunu protiv Kleopatre VII i učinili Ptolemeja XIII samostalnim vladarem, oko 48. godine p. n. e. Kleopatra je pokušala dignuti pobunu koja bi je vratila na tron, ali je ubrzo bila prisiljena pobjeći iz Egipta sa svojom jedinom preživjelom sestrom, Arsinojom.

U egzilu[uredi | uredi izvor]

Kleopatra i Antonije

Dok je Kleopatra bila u egzilu, Pompej se umiješao u Drugi rimski građanski rat. U jesen 48. godine p. n. e. Pompej je pobjegao u Aleksandriju traživši sklonište. Kleopatrin brat i bivši muž je tada imao samo petnaest godina i bio je sam na tronu. Nadavši se da će tako zadobiti sklonost Julija Cezara, Ptolemej XIII je naredio pogubljenje Pompeja pred očima njegove žene i djece. Efekat je bio potpuno suprotan - Julije Cezar je bio razljućen ovim postupkom. Iako je Pompej bio Cezarev neprijatelj, ipak je bio rimski konzul i udovac njegove jedine kćerke, Julije, koja je umrla rađajući njihovog sina. Cezar je stoga okupirao glavni grad i postavio se za arbitra između rivala, Ptolemeja i Kleopatre.

Povratak na tron[uredi | uredi izvor]

Kleopatra je sada bila odlučna iskoristiti Cezarov bijes na Ptolemeja da se vrati na tron. Godine 48. p. n. e. je, koristeći svoje zavodničke i diplomatske sposobnosti, uspjela Gaja Julija Cezara privući na svoju stranu u dinastičkom sukobu i postati njegova ljubavnica. Legenda kaže da se vratila na palaču umotana u perzijski tepih, kako je straža ne bi primjetila, te da se odmotala pred Cezarom i očarala ga svojom domišljatošću. Nakon kratkog građanskog rata Ptolemej XIII se utopio u Nilu, a Cezar je vratio Kleopatru na tron. Njenim novim suvladarem proglašen je njen najmlađi brat, Ptolemej XIV, sa kojim se također vjenčala, ali ga je isključila iz svih državnih poslova i ostala u vezi sa Cezarom.

Cezaru je poslije rodila sina Cezariona. Kleopatra je otišla u Rim sa Cezarom, gdje je on ubijen. Nakon Cezarove smrti vratila se u Egipat, gdje je nešto prije umro njen brat Ptolemej XIV, pa je svog sina kojeg je imala sa Cezarom proglasila svojim suvladarem i nasljednikom. Kako bi osigurala svoj ostanak na tronu naručila je ubistvo mlađe sestre, što je tada bilo uobičajeno.

Smrt Kleopatre

Kasnije je zavela je Cezarevog generala i pristalicu, Marka Antonija. Sa njim se vjenčala po egipatskim propisima i par je imao djecu, iako je u Rimu Marko Antonije već imao ženu. Nakon osvajanja koje je izvršio Marko Antonije, sva Kleopatrina djeca postavljena su na tronove raznih novouspostavljenih kraljevstava, a Kleopatra je sebe počela nazivati "kraljicom kraljeva". Na strani Marka Antonija Kleopatra će se boriti u ratu protiv Oktavijana. Nakon bitke kod Akcija 31. godine p. n. e. pobjednički Oktavijan je okupirao Egipat i učinio ga rimskom provincijom.

Smrt[uredi | uredi izvor]

Kleopatra nije mogla podnijeti poniženje od strane Augusta. Počinila je samoubistvo dozvolivši da je ugrize kobra, vjerujući da će joj to donijeti besmrtnost, i sa njom je nestala samostalna egipatska država. Njenim nasljednikom proglašen je Cezarion, ali njega je smakao August i dinastija Ptolemeja se ugasila. Djeca koju je Kleopatra imala sa Markom Antonijem bila su pošteđena i odvedena u Rim, gdje su stavljena pod skrb njegove žene, Oktavije Minor, koja je bila Augustova sestra.

Kleopatra se smatra najpoznatijom vladaricom u egipatskoj historiji. Inspirisala je brojne pjesme, drame, slike, filmove i TV-serije.

Preci[uredi | uredi izvor]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
16. Ptolemej V
 
 
 
 
 
 
 
8. Ptolemej VIII
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
17. Kleopatra I
 
 
 
 
 
 
 
4. Ptolemej IX
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
18. Ptolemej VI
 
 
 
 
 
 
 
9. Kleopatra III
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
19. Kleopatra II
 
 
 
 
 
 
 
2. Ptolemej XII
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
20. =16. Ptolemej V
 
 
 
 
 
 
 
10. =8. Ptolemej VIII
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
21. =17. Kleopatra I
 
 
 
 
 
 
 
5. Kleopatra IV
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
22. =18. Ptolemej VI
 
 
 
 
 
 
 
11. =9. Kleopatra III
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
23. =19. Kleopatra II
 
 
 
 
 
 
 
1. Kleopatra VII
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
24. =16. Ptolemej V
 
 
 
 
 
 
 
12. =8. Ptolemej VIII
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
25. =17. Kleopatra I
 
 
 
 
 
 
 
6. Ptolemej X
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
26. =18. Ptolemej VI
 
 
 
 
 
 
 
13. =9. Kleopatra III
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Kleopatra V
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
28. =8. Ptolemej VIII
 
 
 
 
 
 
 
14. =4. Ptolemej IX
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
29. =9. Kleopatra III
 
 
 
 
 
 
 
7. Berenika III
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
30. =8. Ptolemej VIII
 
 
 
 
 
 
 
15. Kleopatra Selena I
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
31. =9. Kleopatra III
 
 
 
 
 
 


Prethodnik:
Ptolemej XII
Kraljica Egipta
s Ptolemejem XIII (51. p. n. e. - 47. p. n. e.)
Ptolemejem XIV (47. p. n. e. - 44. p. n. e.
Ptolemejem XV (44. p. n. e. - 30. p. n. e.)

1198–1250
Nasljednik:
Ptolemej XV