Klimatologija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Klimatologija, grč. (klima + logos) je nauka o podneblju, klimi. Predmet joj je proučavanje klimatskih karakteristika raznih dijelova svijeta, njihova klasifikacija i rasprostranjenost.

Klimatologija se dijeli na:

  1. opštu (fizičku) klimatologiju i
  2. klimatografiju.

Opšta klimatologija proučava fizičke osnove klime kao prosječnog stanja atmosfere. Klimatografija je prikaz klima pojedinih regija ili meteoroloških stanica. Savremena klimatologija je kompleksna nauka, jer osim pojedinačnih klimatskih elemenata istražuje i njihove međusobne odnose kako bi se došlo do što pouzdanijih podataka.

Sam izraz klimatologija je predmetom debate, pošto je nemoguće davati naučno zasnovanu prognozu klime. Predviđanje je jedan od temeljnih procesa neke prirodnonaučne discipline pa je, u tom kontekstu, pomenuti izraz zapravo oksimoron. Većina univerzitetskih odsjeka koji se primarno bave istraživanjem klime na Zemlji, koriste potpuniji naziv paleoklimatologija. Njime se naglašava nemogućnost predviđanja, odnosno a priori ograničenost svakog pokušaja proučavanja klime tek na historiju klime na Zemlji.

Klima na Zemlji jedna je od prisutnijih tema u javnosti tokom posljednjih decenija, najviše zahvaljujući tezi o Globalnom zatopljenju.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]