Klisura (Kostur)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Selo Klisura

Klisura (grčki: Κλεισούρα) selo je u sjevernoj Grčkoj, nekadašnja Vlahoklisura, okrug Kostur, periferija Zapadna Makedonija.

Naziv mjesta Klisura je slavenskog porijekla. Selo je cincarsko, sa 259 stanovnika (2011. godine). Nacistički okupatori su u selu izvršili masakr 5. aprila 1944. godine. U selu je crkva posvećena svetom Dimitriju, a u blizini sela je grčka pravoslavna sveta obitelj Rođenja presvete Bogorodice. Iz sela Klisure su u Beograd, u 19. vijeku, doselila braća Nikola i Konstantin Šonda koji su u kraljevini Srbiji osnovali prvu fabriku čokolade u jugoistočnoj Evropi. [1] Veliki dobrotvor srpskog naroda iz Karlovca, Jovan Barako, testamentarno je ostavio novčane priloge mnogim institucijama i crkvama. Pored ostalih, 20.000 kruna je ostavio cincarskoj pravoslavnoj općini u Vlaho-Klisuri kod Kostura u Makedoniji, gdje mu se rodio djed Konstantin i baka Ekaterina, djevojački Zega. [2] Jovanov otac Vasilije je sa svojim stricem pobjegao iz Vlahoklisure od turskog nasilja i nastanili su se u Karlovcu. [3]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Будисављевић, Борислав (2018). Атлас 37 грана родослова Будисављевића. Прометеј. str. 97. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ Србобран, бр.110., Тестамент покојног Јована В. Барака. Загреб. 1914. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  3. ^ Грујић, Мита (1931). Споменица српске православне црквене општине у Карловцу. Карловац. str. 57.-59. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)