Klitorisno kavernozno tijelo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Klitorisni corpus cavernosum
Clitoris Anatomy.svg
Unutrašnja anatomija ljudske vulve, sa klitorisnom kapuljačom i labia minora označene linijam.
Detalji
Latinski Corpus cavernosum clitoridis
Identifikatori
TA A09.2.02.005
FMA 20172
Anatomska terminologija

Klitorisni corpus cavernosum ili klitorisno kavernozno tijelo je jedan od dva regiona erektilnog tkiva koji nalikuju sunđeru, a sadrže većinu krvi u klitoris tokom njegove erekcije. Homologan je sa corpus cavernosum penis u mužjaka; tijelo klitorisa sadrži erektilno tkivo u paru corpora cavernosa (doslovno "špiljska tijela"), s prepoznatljivo sličnom strukturom.

Anatomija[uredi | uredi izvor]

Potpodručja klitorisa uključuju klitorisni glans, tijelo, krure. Također pokazuje vestibularne bulbuse i corpora cavernosa

Dva corpora cavernosa su proširiva erektilna tkiva koja se pune [krv]]lju tokom erekcije klitorisa. Ove formacije su izrađene od spužvastog tkiva koje sadrži nepravilne prostore ispunjene krvlju obložene endotelom i razdvojene vezivnim tkivnim pregradama. Spojeni duž njihovih medijalnih površina nepotpuni vlaknasti pektiniformni septum; svaki je korpus povezan sa ramima pubisa i ischiumom pomoću klitorismnih krura.[1]

Anatomija ženki ima dva vestibulska bulbusa ispod kože labia minora (na ulazu u vaginu), koji se proširuju istovremeno s glans klitoridis na glavne krajeve corpora cavernosa. Ovo je homologno sa corpus spongiosum muške anatomije.

Fiziologija[uredi | uredi izvor]

U nekim okolnostima, oslobađanje dušik-oksida prethodi opuštanju klitoralne kavernozne arterije i obližnjeg mišića, u procesu sličnom muškom uzbuđenju. Kroz klitorusnu kavernoznu arteriju dovodi se više krvi, raste pritisak u corpora cavernosa clitoridis, a klitorisu se nakuplja krv. To dovodi do istiskivanja glans clitoridis i pojačane osetljivosti na fizički kontakt.


Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Gray, Henry (1918). Atlas of the Human Body. Lea & Febiger.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]