Klitorisno kavernozno tijelo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Klitorisni corpus cavernosum
Unutrašnja anatomija ljudske vulve, sa klitorisnom kapuljačom i labia minora označene linijam.
Detalji
LatinskiCorpus cavernosum clitoridis
Identifikatori
TAA09.2.02.005
FMA20172
Anatomska terminologija

Klitorisni corpus cavernosum ili klitorisno kavernozno tijelo je jedan od dva regiona erektilnog tkiva koji nalikuju sunđeru, a sadrže većinu krvi u klitoris tokom njegove erekcije. Homologan je sa corpus cavernosum penis u mužjaka; tijelo klitorisa sadrži erektilno tkivo u paru corpora cavernosa (doslovno "špiljska tijela"), s prepoznatljivo sličnom strukturom.

Anatomija[uredi | uredi izvor]

Potpodručja klitorisa uključuju klitorisni glans, tijelo, krure. Također pokazuje vestibularne bulbuse i corpora cavernosa

Dva corpora cavernosa su proširiva erektilna tkiva koja se pune [krv]]lju tokom erekcije klitorisa. Ove formacije su izrađene od spužvastog tkiva koje sadrži nepravilne prostore ispunjene krvlju obložene endotelom i razdvojene vezivnim tkivnim pregradama. Spojeni duž njihovih medijalnih površina nepotpuni vlaknasti pektiniformni septum; svaki je korpus povezan sa ramima pubisa i ischiumom pomoću klitorismnih krura.[1]

Anatomija ženki ima dva vestibulska bulbusa ispod kože labia minora (na ulazu u vaginu), koji se proširuju istovremeno s glans klitoridis na glavne krajeve corpora cavernosa. Ovo je homologno sa corpus spongiosum muške anatomije.

Fiziologija[uredi | uredi izvor]

U nekim okolnostima, oslobađanje dušik-oksida prethodi opuštanju klitoralne kavernozne arterije i obližnjeg mišića, u procesu sličnom muškom uzbuđenju. Kroz klitorusnu kavernoznu arteriju dovodi se više krvi, raste pritisak u corpora cavernosa clitoridis, a klitorisu se nakuplja krv. To dovodi do istiskivanja glans clitoridis i pojačane osetljivosti na fizički kontakt.


Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Gray, Henry (1918). Atlas of the Human Body. Lea & Febiger.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]