Idi na sadržaj

Kljun

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Različite vrste ptičijih kljunova

Kljun je vanjska anatomska struktura kod ptica koja služi u ishrani, čišćenju, manipulisanju predmetima, ubijanju, hranjenju mladih, građenju gnijezda i sl.

Anatomija[uredi | uredi izvor]

Kljunovi se veoma razlikuju po veličini i obliku kod različitih vrsta ptica. Kljun se sastoji od gornje i donje vilice koje čine koštanu osnovu preko koje se nalazi sloj keratina. Između ovih slojeva se nalaze krvni sudovi i nervi.

Na gornjem dijelu kljuna se nalaze nosnice preko kojih se vrši disanje (nekada nosnice nisu smještene na kljunu nego na strukturi koja se zove cera.

Za razliku od vilica sa zubima, kljunovi se ne koriste za žvakanje. Hrana samo prolazi kroz kljun i gutanjem dospijeva u želudac gdje se hrana usitnjava pomoću gastrolita.

U zavisnosti od vrste ptice kljun godišnje raste od 2,5 do 7,5 cm.

Problemi sa kljunom[uredi | uredi izvor]

Kod držanja ukrasnih ptica u zatočeništvu, čest je slučaj da se, uslijed neodgovarajuće ishrane, kljunovi ptica deformišu. Ako zbog nedovoljnog trošenja narastu predugački, mogu, bez odgovarajuće pomoći, dovesti do uginuća ptice od gladi. Slično se može dogoditi i kod neke druge deformacije radi koje onda ptica više ne može uzimati hranu.

Može se desiti da radi prerastanja dođe i do otpadanja kljuna.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]