Knut II, kralj Danske

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Knut Veliki

Knut Veliki (oko 995 - 1035) je bio kralj Danske, Engleza i Norveške.

Nakon smrti svog oca, Svena I 1014. godine, s engleskim kraljevima Ethelredom Nespremnim i njegovim nasljednikom Edmundom Željeznobokim vodio do godine 1016. ratove sa promjenjivom srećom, a koji su završili sklapanjem mira u Alneyu 1016. prema kojem je Engleska podijeljena na način da je Knutu pripala polovina Engleske sjeverno od rijeke Temze, a Edmundu Željeznobokom pripao je južni dio. Kako je ubrzo nakon toga iste godine 1016. Edmund Željeznoboki umro, Knut je preuzeo kontrolu nad cjelokupnom Engleskom, te postao engleski kralj. Po smrti brata Haralda postao i kraljem Danske (1018. godine).

U pokorenoj Engleskoj vladao je umjereno, a kraljevstvo podijelio na manje grofovije. Nije provodio čistke u Crkvi, te je bio dobročinitelj za više engleskih samostana. Nije se otuđio od anglosaskog okruženja već je nastojao biti vladar svih svojih podanika. London je učinio svojim vojnim i upravnim sjedištem.

Povezavši se 1027. sa njemačkim carem Konradom II u savez protiv Poljske, dobio je od njega feudalnu marku Schleswig. Godine 1028. osvojio Norvešku i dvije godine prije dijelove Švedske, a 1031. prisilio i Škotsku na pokornost.

Na engleskom prijestolju naslijedio ga je sin Harold, a na danskom sin Hartaknut (Knut III).


Prethodnik:
Edmund Željeznoboki
Kralj cijele Engleske
10161035
Nasljednik:
Harold Brzonogi
Prethodnik:
Harald II
Kralj Danske
10181035
Nasljednik:
Knut III
Prethodnik:
Olaf II
Kralj Norveške
10281035
Nasljednik:
Magnus I