Idi na sadržaj

Košarkaški savez Kosova

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Košarkaški savez Kosova
Trenutna sezona ili takmičenje:
2017/2018.
SportKošarka
DržavaKosovo
KontinentEvropa
Službeni veb-sajtwww.basketbolli.com

Košarkaški savez Kosova (albanski: Federata e Basketbollit e KosovësFBK) krovna je košarkaška organizacija na Kosovu. Savez organizuje i nadležan je za sprovođenje takmičenja unutar Kosovske košarkaške superlige i Košarkaškog kupa Kosova kao i učešće kosovskih klubova i reprezentacija na međunarodnom takmičenju.

Košarkaški savez Kosova je punopravni član Međunarodne košarkaške federacije (FIBE) od 13. marta 2015. godine.

Historija[uredi | uredi izvor]

Kosovski košarkaški savez osnovan je 1991. godine. Za vrijeme jugoslovenskog perioda, Kosovo je imalo vlastitu Superligu i lige nižeg ranga u obe konkurencije. Tokom 90tih godina prošlog vijeka i dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije, Kosovo je proglasilo političku i sportsku nezavisnost od jugoslovenskog sistema, organizirajući i svoju košarkašku ligu u kojoj je učešće uzele ekipe iz većih kosovskih gradova. Pošto savez nije bio međunarodno priznat, od strane FIBA-e ni klubovima ni reprezentativnim selekcijama nije bio dozvoljeno međunarodno takmičenje, pa čak ni prijateljske utakmice. Zadnji neuspješni pokušaj članstva desio se na godišnjem sastanku Centralnog odbora FIBA- održanom u Peking-u 26. aprila 2008. godine. Razlog je bio neispunjavanje svih potrebnih uslova za članstvo.

Pa ipak, Košarkaški savez Kosova postao je punopravni član FIBA 13. marta 2015. Košarkaški savez Srbije nastoji izboriti zabranu bilo kakvih utakmica između Kosova i Srbije.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]