Kodirajuća regija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Kodirajuća DNK)

Kodirajuća regija gena, također poznata i kao kodirajuća sekvenca ili CDS (od Coding DNA Sequence), kodirajuća DNK je dio DNK ili RNK gena , koji se sastoji od egzonas, koji kodira sintezu proteina. Ova regija je ograničena bliže 5 'kraju od kodona ‘’start’’ i bliže 3'kraju kodona stop. Ove regije u iRNK su omeđene 5 ' i 3 ' krajevima koji su također dijelovi egzona.[1] CDS je tako dio jednog transkripta iRNK koji je preveden u ribosomu. Kodirajući region genoma nekog organizma je zbir koji čine sveukupne kodirajuće genske regije.[2][3]

Označavanje kodirajućih sekvenci[uredi | uredi izvor]

Dok identifikacija otvorenog okvira čitanja ORF (eng. Open Read Frame) unutar DNK sekvence je jednostavan, identificiranja kodirajućih sekvenci nije, jer ćelije prevode samo podskup svih otvorenih čitanja okvire protein.

Trenutno se CDS predikcija koristi za uzimanje uzoraka i sekvenciranje iRNK iz ćelija, iako i dalje postoji problem u određivanju koji je dio iRNK zapravo preveden u proteina. CDS predviđanje je podskup predikcije gena. Ovanj zadnjepomenuti, uključujući i predikciju DNK sekvence koja ne kodira samo protein, već također I ostale funkcionalne elemente, kao što su RNK geni i regulatorne sekvence.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ [1][mrtav link]
  2. ^ Goto M. et al. (2000): Analysis of CpG Dinucleotide Frequency in Bacterial Genomes with Respect to Genomic Regions and Codon. Fourth Annual International Conference on Computational Molecular Biology, Tokyo, Japan.
  3. ^ "Arhivirana kopija" (PDF). Arhivirano s originala (PDF), 22. 6. 2003. Pristupljeno 16. 2. 2015.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]