Koeficijent trenja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Koeficijent trenja je bezdimenzionalna veličina koja se koristi za računanje sile trenja (statičkog ili kinetičkog).

Koeficijent statikog trenja je definisan kao odnos maksimalne sile statičkog trenja (F)između površina u kontaktu naspram normalne (N) sile. Koeficijent kinetičkog trenja je definisan kao odnos sile kinetičkog trenja (F) između dvije površine u kontaktu naspram normalne sile: Ff/N.

Oba koeficijenta trenja zavise od para površina u kontaktu; njihove vrijednosti se obično određuju eksperimentalno. Za dati par površina, koeficijent statičkog trenja je obično veći od kinetičkog trenja; u nekim slučajevima koeficijenti su jednaki, kao što je slučaj klizanja teflon po teflonu.

Sila trenja je usmjerena u suprotnom smijeru od rezultatne sile svih sila koje djeluju na tijelo.

Dijagram slobodnog tijela koje miruje na hrapavoj kosoj ravni, sa prikazanom težinom tijela (W), normalnom silom (N) i silom trenja (F).

Normalna sila[uredi | uredi izvor]

Glavni članak: Normalna sila

Statičko i kinetičko trenje[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Česte greške[uredi | uredi izvor]

Povremeno se spomene da je µ uvijek < 1 (tačnije 0 < µ < 1). Sa oblogom površine sa silikonskom gumom ili akriličnom gumom, koeficijent trenja može biti znatno veći od 1.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]