Kolibe Kew

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Kolibe Kew
Zvanični naziv: Kew Cottages
Država: Australija
Savezna država: Viktorija
Otvorene: 1887.
Zatvorene: 2008.

Kolibe Kew (Kew Cottages) ili Utočište za idiote Kew (Kew Idiot Asylum), Odjeljenje Kew-a za idiote (Kew Idiot Ward), Dječije kolibe Kew (Kew Children's Cottages) i konačno Stambene djelatnosti Kew (Kew Residental Services) je zatvorena specijalna razvojna škola i stambena djelatnost smještena u Kew-u, istočnom predgrađu Melburna u Viktoriji u Australiji. Dječije kolibe u Kew-u su prvo bile otvorene 1887. kao odjeljenje za idiote utočišta Kew. Smješteno na zemljištu utočišta dječije kolibe su napravljene da pruže poseban smještaj za dječije pacijente koji su prije smještani sa odraslim pacijentima. Iako su kolibe primale jedino djecu kao pacijente mnogi od te djece su ostali u kolibama kao odrasli. Fukcija institucije je bila da pruži smještaj i obrazovanje za mentalno retardiranu djecu. Neki štićenici države i druga „problematična“ djeca su također primani kako pacijenti.

Kratko nakon otvaranja, odjeljenje za idiote je počelo da funkcioniše odvojeno od utočišta za ludake Kew i postalo poznato kao Utočište za idiote Kew od 1887. do 1929. Od 1929. su bili poznati kao „Dječije kolibe, Kew“ ili alternativno „Trening centar kolibe Kew“.

Institucija je konačno zatvorena u julu 2008.