Rak debelog crijeva

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Kolorektumski karcinom)
Rak debelog crijeva

Rak debelog crijeva ili kolorektalni karcinom je jedna od najčešćih malignih bolesti kod oba spola. Po učestalosti je kod žena odmah iza karcinoma dojke, a kod muškaraca iza karcinoma pluća. Ovo oboljenje ima visoku stopu smrtnosti, a porast broja oboljelih od raka debelog crijeva u zadnjih dvadeset godina je značajan i evidentan.

Faktori rizika[uredi | uredi izvor]

Uzrok nastanka nije tačno poznat, ali je epidemiološkim istraživanjima uočena viša pojavnost u visokociviliziranih naroda u čijoj je prehrani visok udio životinjske masti, a malo biljnih vlakana, te konzervansi i dodaci jelima. Rizik od oboljevanja se povećava iznad 40 godine,a većina bolesnika je oko 60 godine života ili starija. Gojaznost također spada pod faktore rizika, važnu ulogu igra i prisustvo raka debelog crijeva u porodičnoj anamnezi kod bližih srodnika.

Povećani rizik razvoja raka debelog crijeva imaju bolesnici s ulceroznim kolitisom (rizik se povećava s trajanjem bolesti) i obiteljskom polipozom. Oko četvrtina bolesnika s kolorektalnim karcinomom ima u porodičnoj anamnezi barem jednog člana s istom bolesti.

Simptomi[uredi | uredi izvor]

Simptomi ovog oboljenja javljaju se najčešcće u odmaklom stadiju bolesti, i mogu lako biti zanemareni ukoliko oboljela osoba ima hemoroide ili druga oboljenja koja mogu dovesti do pojave svježe krvi u stolici. Simptomi su sljedeći:

  • Bol u trbuhu
  • Svježa krv u stolici
  • Zatvor i dijarea naizmjenično
  • Anemije nerazjašnjenog porijekla

Dijagnoza i prevencija[uredi | uredi izvor]

Pravremeno dijagnosticiranje raka debelog crijeva ima veliki značaj za izlječenje. Dijagnostičke metode koje se koriste za otkrivanje raka debelog crijeva su:

  1. Kolonoskopija
  2. Hemoccult test
  3. Irigografija

Prevencija raka debelog crijeva sastoji se od pravilne ishrane bogate biljnim vlaknima, kao i redovna endoskopska kontrola osoba koje spadaju u rizične grupe.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]