Idi na sadržaj

Kolumbija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Republika Kolumbija
República de Colombia
Zastava Kolumbije Grb Kolumbije
Zastava Grb
Himna"Himno Nacional de la República de Colombia"

Položaj Kolumbije na karti
Položaj Kolumbije
Glavni grad Bogota
Službeni jezik španski
Državno uređenje Unitarna, predsjednička ustavna republika
• Predsjednik
Iván Duque
• Potpredsjednica
Marta Lucía Ramírez
Zakonodavstvo
Nezavisnost 20. juli 1810. 
Površina
• Ukupno
1.141.748 km2 (26.)
• Vode (%)
8,8
Stanovništvo
• Ukupno
50.823.992[1] (28.)
42,23/km2 
Valuta kolumbijski peso
Vremenska zona UTC -5
Topografija
Pico Cristóbal Colón
5.730 m
Pozivni broj +57
Internetska domena .co

Kolumbija (španski: Colombia /izgovor/), službeno Republika Kolumbija (španski: República de Colombia /izgovor/), jest suverena država uglavnom smještena u sjevernom dijelu Južne Amerike, sa manjim dijelom teritorije koja se nalazi u Srednjoj Americi. Nalazi se između Karipskog mora i Tihog okeana, graniči sa Panamom na sjeverozapadu, Venecuelom i Brazilom na istoku i Ekvadorom i Peruom na na jugu. Pomorsku granicu dijeli sa Kostarikom, Nikaragvom, Hondurasom, Jamajkom, Haitijem i Dominikanskom Republikom.

Kolumbija se odlikuje visokim stepenom biodiverziteta i brojnim prirodnim ljepotama. Nakon Brazila i Argentine ima vodeću ulogu u privrednom razvoju regije.

Glavni i najveći grad države je Bogota sa oko 7,2 miliona stanovnika. Ostali veći gradovi su: Medellin, Cali, Cartagena de Indias, Barranquilla, Ibagué, Manizales, Pasto, Cucuta i Bucaramanga. Ima oko 49,9 miliona stanovnika.

Historija[uredi | uredi izvor]

Na prostoru današnje Kolumbije, prije dolaska Evropljana živjeli su brojni indijanski narodi, od kojih su najmoćniji bili Čibča. Španski osvajači na ovaj prostor došli su oko 1500. godine, a njihovo prvo prebivalište bila je Santa Marta. Nešto kasnije, u periodu 1536-1538. godine španski kolonisti su pokorili civilizaciju Čibča, te osnovali grad Bogotu koja je dobila ime po Bocati-poglavici Čibča. Osvojeno područje nazvano je Novo Kraljevstvo Granade, koje se daljim osvajanjima teritorijalno povećavalo.

Španski kolonisti su koristili radnu snagu Indijanaca i pljačkali njihova materijalna dobra. Radna snaga Indijanaca nije bila dovoljna te su Španci dovodili crno roblje iz Afrike. Otuda šarolikost u rasnoj strukturi Kolumbije. Zbog karakterističnog reljefa Španskoj Imperiji je otežavano upravljanje ovom kolonijom pa ona 1564. godine šalje svog predstavnika kako bi upravljao ovom kolonijom. Ubrzo nakon toga ujedinjujući sve kolonije tog područja Španci osnivaju jedinstvenu veliku koloniju-Vicekraljevska Nova Kraljevina Granade, koja se sastojala od današnje Kolumbije, Venecuele, Ekvadora i Paname, sa Bogotom kao glavnim gradom. Mnogi kolonisti, nezadovoljni španskom vladavinom, dižu ustanke koje Španci brzo zaustavljaju, ali se ipak osniva pokret za nezavisnost. Tako mnogi dijelovi kolonije već 1810. godine proglašavaju svoju nezavisnost, koristeći zauzimanje Španije od strane Francuske. Međutim, nakon što su se i sami Španci oslobodili francuske vlasti, šalju svoje trupe u Južnu Ameriku, kako bi povratili kolonije. Godine 1819. venecuelanski general Simon Bolivar ih je porazio u bitki «Bojaka», sjeverno od Bogote. Bolivar kasnije postaje prvi predsjednik bivšeg Vicekraljevstva, sada nazvanog Velika Kolumbija. Međutim, država je brzo propala, jer 1830. godine Venecuela i Ekvador postaju samostalni.

Od samog sticanja nezavisnosti Kolumbiju su potresali mnogi politički problemi usljed čega su izbijali veliki nemiri. Konflikt je izbijao između liberala i konzervativaca. Poslije sticanja nezavisnosti kolumbijski ustav je mijenjan više puta. Ustavom iz 1853. godine ukida se ropstvo, a iz 1886. godine Kolumbija je proglašena republikom. Građanski rat izbija 1899. godine i traje do 1902. godine ( tzv. «rat od 1000 dana» ). Vrhunac sukoba između liberala i konzervativaca je dostignut 1948. godine. Rat traje do 1957. godine, u njemu je živote izgubilo oko 200 000 ljudi. Godine 1957., dvije vladajuće stranke se dogovaraju oko podjele vlasti, što se sprovodi i danas.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Kolumbija se nalazi na sjeverozapadu Južne Amerike, sa obalama na Meksičkom zalivu i na Tihom okeanu. Ima uglavnom planinski reljef (visoke Ande), dok je u primorju nizijski. Klima je tropska, ali pod uticajem nadmorske visine prelazi u kontinentalnu. Snježana granica je oko 4 500 m. Količina padavina je neravnomjerno raspoređenja.

Vlada[uredi | uredi izvor]

Kolumbija je predsjednička republika, a ustav ove zemlje je donesen 1886. godine i poslije toga prepravljan je mnogo puta. Predsjednik, izabran na nacionalniom izborima, predvodi vladu u četverogodišnjem mandatu. Jedan predsjednik može biti izabran više puta ali nikada služiti dva mandata zaredom. Ono što je vrlo karakteristično za Kolumbiju jeste da ona nema potpredsjednika. Kongres ove države sastoji se iz 102 člana senata i 161 člana tzv. Kuće predstavnika, koje također biraju glasači.

Administrativna podjela[uredi | uredi izvor]

Kolumbija se sastoji od 32 administrativne jedinice prvog nivoa, tzv. departmana (španski: departamento i departamentos - mn.) i glavnog grada Bogote (Distrito Capital), koji je distrikt i samostalna administrativna jedinica. Svaki departman ima guvernera (gobernador) i skupštinu departmana (Asamblea Departamental) koji se biraju na izborima, na mandat od 4 godine. Departmani se sastoje od općina. Općinom rukovodi načelnik uz općinsko vijeći a biraju se na mandat od 4 godine.

Privreda[uredi | uredi izvor]

Kolumbija je nešto zaostalija zemlja sa velikim kriminalom (droge), ali i drugim oblicima kriminala, te velikim klasnim razlikama. Najrašireniji kapital je američki. Najviše razvijena privredna grana je rudarstvo, te stoga ima i najveći uticaj na društveni dohodak. Poljoprivreda je relativno razvijena, a uzgajaju se: kahva, šećerna trska, kukuruz, riža, banane, krompir, soja. Država traži zakone kako bi zaštitila poljoprivredu od stranog, ali i domaćeg kapitala (feudalaca). Eksploatiraju se i rudna bogatstva kao: nafta, kameni ugalj, zlato, srebro, nikl, mangan, bakar, so, fosfati. Najvažnije industrijske grane: crna metalurgija, mašinska, elektrotehnička, rafinerija nafte, kožna i druge. Glavni izvozni materijali su: nafta, kahva, smaragdi, zlato, tekstil i modne marke, cvijeće, te ugalj.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Sa procijenjenih 50 miliona ljudi 2020. godine, Kolumbija je treća najnaseljenija zemlja u Latinskoj Americi, nakon Brazila i Meksika [2]. Početkom XX vijeka, populacija Kolumbije iznosila je otprilike 4 miliona stanovnika. Od ranih 1970-ih Kolumbija je iskusila stabilan pad svoje plodnosti, mortaliteta i stope rasta stanovništva. Stopa rasta stanovništva za 2016. godinu procjenjuje se na 0,9% [3]. Oko 26,8% stanovništva imalo je 15 godina ili manje, 65,7% bilo je između 15 i 64 godine, a 7,4% bilo je starije od 65 godina. Udio starijih osoba u ukupnoj populaciji počeo je značajno da raste. Predviđa se da će Kolumbija imati 55,3 miliona stanovnika do 2050. godine.

Stanovništvo je koncentrisano u visoravni Anda i duž karipske obale, a gustoća naseljenosti je generalno veća u andskom regionu. Devet istočnih nizijskih departmana, koji čine oko 54% površine Kolumbije, imaju manje od 6% stanovništva. Nekada tradicionalno ruralno društvo, kretanje u urbana područja je bilo veoma teško sredinom XX vijeka, Kolumbija je danas jedna od najurbanizovanijih zemalja u Latinskoj Americi. Gradsko stanovništvo je poraslo sa 31% ukupnog broja u 1938. na skoro 60% u 1973. godini, a do 2014. godine taj broj je iznosio 76% [4]. Samo stanovništvo Bogote povećalo se sa nešto više od 300.000 1938. godine na otprilike 8 miliona danas [5]. Ukupno sedamdeset i dva grada sada imaju populaciju od 100.000 ili više (2015.). Od 2012. Kolumbija ima najveću svjetsku populaciju interno raseljenih osoba (IDP), koja se procjenjuje na 4,9 miliona ljudi.

Očekivano trajanje života je 74,8 godina u 2015. godini, a smrtnost novorođenčadi je 13,1 promila u 2016. godini. U 2015. godini, 94,58% odraslih i 98,66% mladih je pismeno, a vlada troši oko 4,49% svog BDP-a na obrazovanje [6].

Plemena Kolumbije[uredi | uredi izvor]

Aburraes, Achagua, Agataes, Aguasises, Amagaes, Baníwa do Içana, Bitagüíes, Buriticaes, Cabre, Calamari, Caramantas, Catíos, Ceracunos, Chibcha, Cofán, Cuerimes, Curquises, Garúes, Guahíbo, Guamos, Ituangos, Mompox, Moquiqueríes, Naratupes, Nequeríes, Niquías, Nitamos, Noriscos, Nutabes, Ocetaes, Ochalíes, Paniquita, Papimones, Peberes, Pencos, Pijao, Pozo, Pubios, Quimes, Quirruba, Tahamíes, Taquiburríes, Tecos, Tuatoques, Urraos, Yurumangui, Yuscas.

Kultura[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Colombia population (2020) live". countrymeters.info. Pristupljeno 22. 8. 2020.
  2. ^ "¿Cuántos somos?". Departamento Administrativo Nacional de Estadística (DANE). Archived from the original on 27 March 2020.
  3. ^ "Population growth (annual %)". World Bank.
  4. ^ "World Urbanization Prospects" (PDF). un.org. Archived from the original (PDF) on 2 November 2014.
  5. ^ León Soler, Natalia. "Bogotá: de paso por la capital" (in Spanish). Revista Credencial Historia. Archived from the original on 18 June 2016. Retrieved 17 June 2016.
  6. ^ "UNESCO Institute for Statistics Colombia Profile". Archived from the original on 6 May 2017. Retrieved 5 May 2017.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]