Kolumbija (superkontinent)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Columbia (ili Hudsonland) je naziv za superkontinent za koga se smatra da je postojao od prije otprilike 1,8 do prije otprilike 1,5 milijardi godina u paleoproterozojskoj eri. Vjerovatno se sastojao od Laurentije, Baltice, Ukrajine, Amazonije, Australije, te, moguće, Sibira, Sjeverne Kine i Kalaharija.

Položaj i veličina[uredi | uredi izvor]

Columbia je procijenjena u slijedećim dimenzijama: oko 12.900 kilometara od sjevera do juga, i oko 4.800 km na svom najširem dijelu. Istočna obala Indije je bila spojena sa zapadom Sjeverne Amerike, sa južnom Australijom nasuprot zapadne Kanade. Većina Južne Amerike se obrnula, tako da je zapadna strana današnjeg Brazila bila poravnata sa istokom Sjeverne Amerike, čineći kontinentalnu granicu koja se istezala do južnih dijelova Skandinavije.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]