Kommandobefehl

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Kommandobefehl (bos. Komandni odred) je bio strogo tajni odred koji je odobrio Adolf Hitler 18. oktobra 1942. godine, sa naredbom da svi komandosi pronađeni u Evropi i Africi, treba da budu ubijeni do posljednjeg čovjeka.[1]

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

Adolf Hitler

Kao povod komande je navedeno, da protivnik koristi metode ratovanja koje nisu u skladu "međunarodnih sporazuma iz Ženeve". Članovi komandosa su regrutovani dijelom amnestiranim (puštenim) kriminalcima. U ruke njemačkih oficira dospjela su naređenja saveznika prema kojim komandos može likvidirati protivnika.[2]

Stoga, promjenjena je borba protiv sabotaže, što je tadašnji izvještaj Wehrmachta od 7. oktobra 1942 i najavio.[3]

Svi komandosi su morali biti likvidirane bilo da se radi o nenaoružanim, uniformisanim osobama, padobrancima ili diverzantima. Pomilovanje u slučaju predaje se nije smjelo primjenjivati. Svaka likvidacija se morala hitno javiti OKW-u (Oberkommando der Wehrmacht, bs. Glavni štab Wehrmachta). U slučaju da komandose uhvati policija (od strane Wehrmachta) u zauzetim zemljama isti su morali biti predati agentima SD-a. Naređenje nije obuhvatalo veće operacije na kopnu i vazduhu. Završna rečenica koju je Hitler potpisao je glasila: "Svako nesprovođenje od strane oficira će biti predmet na vojnom sudu, jer su dotični propustili sprovod odnosno radili protivno naređenju".

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Command Order". Arhivirano s originala, 9. 5. 2007. Pristupljeno 2. 6. 2007.
  2. ^ Prema Manfred Messerschmidt: Was damals Recht war… Augsburg 1996, ISBN 3-88474-487-9, S. 180 Jodl nije lično imao uvid u naređenja savezničkih trupa.
  3. ^ Citirano u IMT: Der Nürnberger Prozess... Bd. XV, S. 347.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Panzer aus Zusatzzeichen 1049-12.svg Nedovršeni članak Kommandobefehl koji govori o ratu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.