Konak Suljagića

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Konak Suljagića sa pratećim objektima nalazi se u Donjoj Špionici, općina Srebrenik, Bosna i Hercegovina. Proglašen je za Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1] Nacionalni spomenik čini objekat konaka sa pratećim objektima (pušnica, magaza, hambar, koš za kukuruz i staja).

Do sada nije utvrđeno kada je konak sagrađen. U gruntovnim knjigama piše da je 1887. godine vlasnik kuće bio Dželal-beg Efendić. Kuća i imanje u Donjoj Špionici je od 1917. godine vlasništvo Mula Jusufa Suljagića i Huse Suljagića, koji su bili nastanjeni u Ćehajama kod Srebrenika. Porodica Suljagić je tokom korištenja izvršila nekoliko intervencije na objektu: izmjena prozora, vrata, krečenje, postavljanje lima između prizemlja i kata na fasadi na "prepuštenom" dijelu, dograđena je nova etaža interpolacijom međukatne drvene konstrukcije kojom je visina magaze smanjena sa cca 3,00 m na cca 1,80 m. Sedamdesetih godina urađene su značajne izmjene u namještanju kuće. Ranije tradicijski opremljen prostor, zamjenjen je novim namještajem, industrijski izrađenim na prostoru SFR Jugoslavije – kauči i polukauči, kredenac, ormar, štednjak na čvrstio gorivo (drvo), hladnjak, posuđe, posteljina. Veza sa tradicijom zadržala se u zastiranju podova tkanim ćilimima, u izgradnji visoke zemljane peći sa lončićima, te ručno izrađivanim musanderama jednostavnog oblika i manjih dimenzija, bez ukrasa.

U konaku se ne stanuje od 2002. godine, pa je unutarnjost zapuštena. U graditeljskom smislu objekt se nalazi u dobrom stanju.

Prema tipologiji Muhameda Kadića, konak pripada tipu katne kuće sa prepustom (seoska čardaklija). Konak ima prizemlje gabarita 10,10 x 6,60 m i kat, koji sa tri strane ima prepust za 40–60 cm. Izvorni objekat imao je dva kata.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Suljagića konak". Komisija za nacionalne spomenik. Pristupljeno 13. 9. 2016.