Konfederacija američkih država

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Grb
Grb Konfederacije američkih država
Zastava
Zastava Konfederacije američkih država

Konfederacija Američkih Država (eng. Confederate States of America, Confederacy ili CSA) je ime samoproglašene države koja se odvojila od Sjedinjenih Američkih Država 1861. godine. Na početku Konfederaciju je činilo sedam bivših američkih saveznih država da bi im se nakon početka američkog građanskog rata pridružile još četiri države. Iako nijedna država na svijetu nije priznala Konfederaciju, Velika Britanija je održavala dobre odnose prodajući Konfederaciji svoje brodove i oružje tokom rata.

Nakon poraza u građanskom ratu i kapitulacije koju je potpisao general Juga Robert Edward Lee 1865 Konfederacija Američkih Država je prestala postojati, a države koje su se otcijepile od SAD su ponovo primljene u njen sastav.

Nastanak Konfederacije[uredi | uredi izvor]

Države i teritoriji Konfederacije Američkih Država

Sve države koje su se odvojile od SAD i pristupile Konfederaciji su bile države američkog juga sa privredom koja je snažo ovisila o robovima kao besplatnoj radnoj snazi. Samim tim najave Abrahama Lincolna o ukidanju ropstva nisu primane s odobravanjem među građanima južnih saveznih država. U nekoliko dana nakon pobjede Lincolna na izborima za američkog predsjednika odvojilo se sedam država da bi ih slijedile još četiri nakon što je Lincoln mobilisao vojsku u cilju ponovnog pripajanja odmetnutih država.

Prva se otcijepila Južna Karolina, 20. decembra 1860., a zatim su je slijedile Mississippi, Florida, Alabama, Georgia, Louisiana i Teksas. Nakon odvajanja Teksasa 8. februara 1861. ovih sedam država oformilo je Konfederaciju američkih država sa Jeffersonom Davisom kao predsjednikom. Četiri države koje su se nakon toga pripojile Konfederaciji bile su Virginia, Arkansas, Sjeverna Carolina i Tennessee. Pored ovih država Konfederacija je polagala pravo i na Missouri i Kentucky - države koje su nakon otcijepljenja okupirane od strane vojske Sjevera te na teritorij Arizone.

Vrijeme otcijepljenja i odmetnute države[uredi | uredi izvor]

Sedam država koje su se otcijepile do februara 1861.:

Nakon mobilizacije vojske SAD još četiri države su se pridružile konfederaciji:

Dodatno, dvije države su objavile deklaraciju o istupanju iz SAD te ih je Konfederacija primila kao svoje članice ali su ove države odmah nakon otcijepljenja okupirane od strane vojske SAD, a secesionističke vlade su protjerane.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]