Konferencija na Jalti

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Sve lošije stanje njemačkih trupa dovelo je do sastanka "velike trojice"- vodećih državnika SAD-a, Velike Britanije i SSSR-a.Oni su se sastali u Jalti na poluostrvu Krimu.(4. februara 1945.)

Na konferenciji se raspravljalo o završniom vojnim akcijama protiv Njemačke,ali i o tome što treba učiniti nakon njenog sloma.Dogovorili su se da če se Njemačka podijeliti na četiri okupacijske zone."Velika trojica" dogovorila su se i da u Njemačkoj nakon njenog sloma treba iskorjeniti militarističku i nacističku politiku, koja je i izazvala tako velik i razoran rat. Oni su zaključili da Njemačka mora nadoknaditi štetu koju je počinila u pojedinim državama.

U Jalti se raspravljalo i o očuvanju svjetskog mira, pa je prihvaćen zaključak da se osnuje stalna međunarodna organizacija "Ujedinjeni narodi" koja će se brinuti o tome.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: