Konjunktivitis

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Konjuktivitis)
Oko sa virusim konjuktivitisom

Konjunktivitis (Conjunctivitis) je pojam kojim se označava upala spojnice, (vežnjače, ili konjunktive) oka.

Konjunktiva, vežnjača ili spojnica, je zapravo sluzokoža građena u vidu vreće, pa se govori o konjunktivalnoj vreći (sakusu). Njen je vrh otvoren i predstavlja otvor između kapaka, a dno vreće je u stvari rožnjača, providni dio oka. Konjunktiva prekriva kapke s unutrašnje strane (konjunktiva kapaka ili tarsusa), zatim pravi nabor između kapka i očne jabučice (konjunktiva forniksa), a treći dio prekriva očnu jabučicu (konjunktiva bulbusa, conjunctiva bulbi). Kod pojedinih oblika konjunktivitisa ( u daljem tekstu k.) nekad je upala više izražena na pojedinom dijelu konjunktive, nego na drugom, a nekad je svugdje ista.

U principu možemo govoriti o iritaciji i o upali konjunktive.

Iritacija je reakcija vežnjače na neke spoljne štetne faktore. Uklanjanjem iritativnog sredstva prestaje i reakcija sluznice. Dugotrajna iritacija međutim može dovesti do trajne reakcije sluznice, pa onda govorimo o hronicnoj upali. Iritaciju izazivaju različiti fizički i hemijski agensi, kao što su prašina, vjetar, hladnoća, oštri mirisi, prejako i neprikladno svjetlo, različita isparavanja, trljanje očiju rukama, itd.. Iritirano oko se crveni, suzi ili svrbi. Iritacija konjunktive se ne liječi, nego se moraju izbjeći ili umanjiti iritativni faktori. Kao akutna pomoć mogu poslužiti kapi koje sadrže sredstva za sužavanje krvnih žila, pa crveno oko od tih kapi pobijeli i subjektivne se smetnje smanje, ali samo privremeno. Duža upotreba ovih kapi (Benil, Proculin, Visine itd. ) je štetna.

Upala konjunktive je izazvana uzročnicima biološkog porijekla, dakle bakterijama, virusima ili gljivicama, istina ovim zadnjim veoma rijetko. Iritacija oka može predstavljati put ka infekciji. Znaci upale su crvenilo spojnice, suzenje, smetnje pri gledanju u svjetlo, zatvaranje očiju, te pojačana sekrecija, sluzava (mukozna) ili čak gnojna ili sukrvičava. Veliki broj konjunktivitisa nastaje kao izraz alergicne reakcije napr. na polen, i ovi se konjunktivitisi javljaju ili pogorsavaju u odredjeno doba godine, najcesce u proljece (conjunctivitis vernalis).

Neki oblici konjunktivitisa su specifični, imaju posebne simptome i uzročnika, a najveći broj je nespecifičan, to jest teško prepoznatljivog uzročnika i sa sličnim simptoma za veoma veliku grupu različitih uzročnika. Tako je gonoroični konjunktivitis kod novorođenčadi jasan po tome što se pojavljuje nekoliko dana poslije poroda, a karakterizira ga gnojna masivna sekrecija. Uzrok je gonoreja (triper) majke, od koje se dijete zarazi pri prolazu kroz vaginu. Danas je ovaj oblik rijedak, a prije se prevenirao ukapavanjem svakom djetetu odmah po rođenju kapi srebrenog nitrata u oči.

Mi ovdje nećemo ulaziti u pojedine kliničke oblike. Rećićemo da su danas najčešći uzročnici virusi, da su te upale prelazne i da mogu izazvati komplikacije na rožnjači u vidu tačkastih epitelijalnih keratitisa. Poseban oblik konjunktivitisa je trahom, kojega izaziva Chlamydia trachomatis. Hlamidije su po građi između virusa i bakterija. To je opasna bolest jer upala se proširi na rožnjaču i izazove mutnine u njoj, pa se od trahoma može oslijepiti. Ranije je u Evropi bilo trahoma, ali je on eradiciran, i danas ga ima u Africi i Aziji.

Oko oboljelo od konjunktivitisa se nikad ne zatvara vatom ili gazom, jer bi se tako stvorili povoljniji uslovi za razvoj bakterija. Ako postoji sekrecija onda se takvo oko ispira mlakim fiziološkim rastvorom, 3% rastvorom borne kiseline, ili kamilicom.U oko se ukapavaju antibiotske kapi, otprilike svaka 2 sta, a pred spavanje se u oči stavlja antibiotska mast. Akutni konjunktivitis prođe za nekoliko dana, a ako duže traje treba misliti na komplikacije na rožnjači. Ko ima konjunktivitis ne smije dolaziti u blizak kontakt sa drugima, mora često prati ruke i obavezno koristiti samo svoj ručnik. Očne kapi smije koristiti samo jedno lice, i mora paziti na rok trajanja, i način ukapavanja (vidi raniji post). Kupanje u bazenima može izazvati posebnu vrstu konjunktivitisa (bazenski konjunktiivtis). Alergicni konjunktivitis se lijeci posebnim kapima protiv alergije.

Hronični konjnktivitisi, koji dugo traju, obično traže pregled kod specijaliste. Uzroci mogu biti veoma različiti, od raznih iritacija, nekorigovanih očnih grešaka, trljanja očiju, avitaminoza, opštih bolesti, itd. Ponekad je potrebnan mikrobiološki pregled brisa iz oka.

Konjunktivitis je često udružen sa upalama rubova kapaka (blepharitis), ili sa upalama rožnjače (keratitis).