Konstantin Eduardovič Ciolkovski

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Tsiolkovsky.jpg

Konstantin Eduardovič Ciolkovski (rus. Константи́н Эдуа́рдович Циолко́вский) je poznat kao "otac kosmičkih istraživanja". U svojim radovima vezanim za letove raketa, od kojih je prvi objavio 1902. g. (iako zapravo napisan oko 1895.), on je postavio temelje naučnih principa astronautike. Ciolkovski je rođen 17. septembra (po Julijanskom kalendaru), odnosno 5. septembra (po Gregorijanskom kalendaru) 1857. godine. Umro je 19. septembra 1935.), bio je raketni naučnik Carske Rusije i Sovjetskog saveza i pionir astronautičke teorije. Njegovi radovi su inspirisali kasnije vodeće sovjetske raketne inženjere kao što su Sergej Korolev i Valentin Gluško. Na taj način je učestvovao u ranom uspjehu sovjetskog svemirskog programa.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Accessories-text-editor.svg Ovaj članak je u začetku.
Članak treba imati najmanje 5 rečenica i linkove na druge postojeće članke. Uključite se i pomozite Wikipediji proširivanjem ovog članka.