Konstantin Jireček

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Konstantin Jireček
Example alt text
Rođenje

24. juli 1854.

Beč, Austro-ugarska
Smrt

10. januar 1918.

Beč, Austro-ugarska

Konstantin Jireček (24. jula 1854. Beč - 10. januara 1918. Beč) bio je austrijski i češki historičar.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Konstantin Jireček (Konstantin Josef) je bio istaknuti češki historičar. Njegova majka bila je kćerka čuvenog naučnika Pavla Josifa Šafarika. Otac mu je bio Josif, historičar književnosti, a stric Hermenegild historičar prava. Ti porodični okviri doprinijeli su kvalitetno sticanje znanja i predodredili budućeg naučnog radnika. Jireček je u Pragu završio studij historije, geografije i filologije. Njegova doktorska disertacija bila je Historija Bugara, a odbranio ju je sa samo 22 godine (Dějini naroda bulharského, Geschichte der Bulgaren, 1876). Bio je profesor Univerziteta u Pragu, pa u Beču. Napisao je veći broj djela iz historije jugoistočne Evrope, posebno iz srednjeg vijeka.

Jireček je intenzivno proučavao građu Državnog arhiva u Dubrovniku, a kao rezultat tih istraživanja nastaje značajan rad i za historiju srednjevjekovne Bosne (Trgovački drumovi i rudnici u srednjovjekovnoj Bosni i Srbiji, 1879, prevod Đorđa Pejanovića, Sarajevo 1950). Pored historije Bugara, napisao je historiju Srba (Istorija Srba, 1911-1918, više puta štampana 1952, 1978) koja je imala značajan uticaj na razvoj, prije svega srpske historiografije.

Literatura[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]