Konstantin Manasije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Konstantin Manasije (1130, Carigrad1187. Navpakt)

K. Manasije je jedan od najznačajnijih ličnosti bizantske literarne i kulturne historije 12. vijeka. Odrastao je u krugovima visoke aristokracije i monaštva. Nisu poznate njegove titule i dužnosti koje je obavljao u ranijem periodu, a 1160-1162. godine bio je član poslanstva Manuela I Komnena na dvor jerusalimskog kralja Balduina III (1152-1163). Poslanstvo je trebalo da pregovara o sklapanju braka između cara Manuela i jedne od Balduinovih nećakinja. Kasnije K. Manasije postaje monah. Bio je episkop Paniona, a kasnije mitropolit (arhiepiskop) Navpakta.

K. Manasije napisao je hroniku posvećeni sevastokratorici Irini. Ona obuhvata razdoblje od postanka svijeta do 1081. godine, tj. do smrti cara Nićifora III Votanijata (1078-1081). Hronika je pisana živahnim stilom sa brojnim moralnim ekskursima i mitološkim primjerima. Bila je veoma popularna. Prevedena je i na slavenski jezik. M. Anhijalski pisao je besjede (najčešće panegirike), a sastavio je i putopis o svome boravku u poslanstvu u Jerusalimu.