Konstitutivni narod

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Konstitutivni narod je jedan od više naroda ili nacija koji dijele zajedničku teritorijalnu cjelinu jedne države.

U Bosni i Hercegovini, u oba entiteta; srpski, hrvatski i bošnjački narod su konstitutivni, to jest imaju jednaka prava.

Konstitutivni zakon ima svojih veoma nedemokratskih implikacija. Naime, Bosnom i Hercegovinom predsjedavaju tri predsjednika (tri člana predsjedništva) iz tri konstitutivna naroda, i ta tri mjesta su rezervisana samo za njih. Ostalim narodima u BiH (Romi, Jevreji, Česi, Slovenci itd.) ovaj zakon indirektno zabranjuje da budu u predsjedništvu (zabranjuje im u smislu da im ne odobrava). Pored ovog problema zakon implicira i druge stvari kao proporcionalnost tri naroda u skupštinama i slično, ne spominjući ostale.


Noia 64 apps proxy.png Nedovršeni članak Konstitutivni narod koji govori o narodima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.