Kontroler masenog protoka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Kontroler masenog protoka (KMP) je uređaj koji se koristi za mjerenje i kontrolu proptoka plinova. Kontroler masenog protoka je dizajniran i kalibrisan da kontroliše specifičnu vrstu plina pri određenim režimima protoka. KMP se može podesiti na rad od 0 do 100% svog punog režima rada, ali se najčešće radi sa 10 do 90% njegovog punog režima, kada se ostvaruje najveća preciznost. KMP mogu biti analogni ili digitalni; digitalni kontroloro protoka obično može manipulisati sa više vrsta plinova, dok je analogni kontrolor ograničen samo na jednu vrstu plina, za koju je kalibrisan.

Svi kontrolori masenog protoka imaju ulazni otvor, izlazni otvor, senzor masenog protoka, te proporcionalni kontrolni ventil. KMP se montira zajedno sa kontrolnim sistemom, kojem se daje ulazni signal željenog masenog protoka od strane operatora (ili računara) koje on upoređuje sa vrijednostima masenog protoka iz senzora, te prilagođava proporcionalni ventil na takav način da se dobije željeni protok.

Kontrolori masenog protoka moraju se opskrbljivati plinom određenog ranga pritiska. Nizak pritisak neće ubaciti dovoljno plina u KMP, te je tada teško podesiti parametre koje treba kontrolisati, dok previsok pritisak može uzrokovati neočekivana očitanja.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Kontroler masenog protoka koji govori o tehnologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.