Kopimizam

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Vjera

Svi za jednog, jedan za sve - i onda natrag - razmjena bez početka i bez kraja. Sve za svačiji užitak, i radost za sve. Nitko nije isključen - svi su dobro došli. Svaki vjernik posjeduje svo znanje - svo znanje se prenosi od svakog vjernika na sve ljude bez iznimke. Početak jedne eksponencijalne kaskade.

Naši protivnici, oni koji žele ograničiti znanje, žele uništiti Internet, jer je Internet komunikacija a komunikacija je širenje znanja. Mi volimo Internet, ali očekujemo da će ga zatvoriti. Svi vjernici, nakon što je svaki pronašao druge načine od internetskih moći će nastaviti kopirati i širiti. Sva sredstva osim nasilja i uništenja fizičke svojine je dopušteno.

Svaki vjernik širenje znanje anonimno i suvereno, sam ili u skupini.

Kopimistička zadaća se temelji na nekoliko osnovnih postavki, snažna obranu vrijednosti informacija, vrijednost koje sve informacije posjeduju, svaka za sebe, bez obzira na svoje osobine. Budući da su podaci i informacije svetinje, kopimisti priznaju slijedeće:

  • Kopiranje podataka je etičko pravo.
  • Širenje informacija je etičko pravo.
  • Remiksanje je vrsta kopiranja još svetija od savršenog, digitalnog kopiranja. Remiks i cross kopiranje obogaćuju informacije.
  • Kopiranje i remiksanje informacija od strane vjernika je čin poštovanja i snažan izraz prihvaćanja kopimističke vjere.
  • Internet je svetinja.
  • Programski kod je zakon.

To su osnovni aksiomi na kojima se temelji kopimizam. Kopimisti podređuju svoje živote tim pravilima. Očima kopimista gledano, onaj ko slijedi ove vjerske temelje živi ispravno.

Kopimi (copy me)

"Kopimi" je koncept skovan početkom 21. stoljeća na internetskom forumu pirata. Kopimi, od riječi "copy me", je poziv na kopiranje. Kopimi je stav prema životu, vođeni željom i potrebom da kopiramo i budemo kopirani. Za nas pitanje slobode kopiranja nije političko, nego mnogo dublje od toga.

Kopimisti ne vjeruju u bogove ili nadnaravne sile. Život kakav poznajemo je nastao zahvaljujući sposobnosti kopiranja/dupliciranja DNK molekule. Taj proces je osnovni element života i DNK je zapravo samo nosilac informacije, rezultat molekularnih segmenata koji određuju ko smo postali. Kopiranje je ključni uvjet za diobu stanica i život u obliku kakvog ga poznajemo.

Kopiranje je od temeljne važnosti za život i traje stalno i svuda oko nas. Zajedničke informacije pružaju nove perspektive i stvaraju novi život. Osjećamo duhovnu vezu sa stvorenom kopijom.

Važna značajka kopimizma je misijska poruka. Svi za jednog, jedan za sve - i onda natrag - razmjena bez početka i bez kraja. Sve za svačiji užitak, i radost za sve. Nitko nije isključen - svi su dobro došli. Svaki vjernik posjeduje svo znanje - svo znanje se prenosi od svakog vjernika na sve ljude bez iznimke. Početak jedne eksponencijalne kaskade.

Različiti načini komunikacije su ključni alat za razvoj i opstanak društvenih životinja. Doprinose kulturalnom razvoju baš kao i govorni jezik. Zato nije moguće razlikovati širenje kulture od kreativnih procesa, jer je to gotovo ista stvar. Kao i kod jezika, kultura postaje beskorisna i umire ako se ne širi. Kopiranje stvara. Kreativnost započinje kopiranjem. Ništa ne nastaje od ničega, od nule.

Registriranjem vjerske zajednice Kopimistsamfundet smo dobili zasluženo priznanje i poštivanje od drugih vjera. Uskoro ćemo biti ovlašteni za sklapanje brakove i dobiti državnu potporu kako bi proširili naše djelovanje.

Ljudi uvijek traže odgovore na teška pitanja. Kopimizam je vjerovanje koje pokušava odgovoriti na egzistencijalno pitanje: što je smisao života? Vjerujemo da odgovor leži u umnožavanju, distribuiranju i remiksu informacija.