Koralno more

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Koraljno more)
Mapa sa ucrtanim Koralnim morem

Koralno more je rubno more Pacifika a nalazi se izvan Velikog koralnog grebena sjeveroistočno od Australije i sjeverno od Tasmanskog mora. Omeđeno je na zapadu istočnom obalom australijskog Queenslanda, na istoku Vanuatuom i Novom Kaledonijom, na sjeveroistoku Solomonskim Ostrvima dok na sjeverozapadu more doseže do južne obale istočnog dijela Nove Gvineje uključujući i Papuanski zaliv.

More je povezano sa Tasmanskim morem na jugu, sa Solomonskim morem na sjeveru i sa Pacifikom na istoku.

Na sjeverozapadu Koralno more je povezano sa Arafurskim morem preko Torresovog prolaza.[1]

More je karakteristično po svojoj toploj i stabilnoj klimi, sa čestim kišama i tropskih ciklonima. More sadrži brojna ostrva i grebene, kao i najveći svjetski sistem grebena, Veliki koralni greben, koji je od strane UNESCO-a 1981. godine proglašen dijelom svjetske baštine.

Sva prethodna istraživanja nalazišta nafte prekinuta su u području ovih grebena 1975. godine a i ribolov je ograničen u mnogim područjima. Grebeni i ostrva ovog mora su posebno bogata pticama i bogatim vodenim svijetom te predstavljaju popularna turistička odredišta kako za domaće tako i za strane turiste.

Na oko 4.791.000 km2 površine mora raspoređeno je preko 25 koralnih grebenova i atola koji su djelimično stalno pod vodom i vidljivi samo za vrijeme oseke.

Teritorija od 1969. pripada Australiji.

More je bilo poprište bitke tokom 2. svjetskog rata između Japanskog carstva i SAD-a i Australije na drugoj strani.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Koralno more koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.