Kordopulova kuća

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kordopulova kuća
Kordopulova kuća zimi

Kordopulova kuća (bugarski: Кордопулова къща) jest velika kuća iz doba Bugarskog nacionalnog preporoda, u jugozapadnoj Bugarskoj, u gradu Melnik. Sagrađena je 1754. posebno za proizvodnju vina, a kupio ju je grčki trgovac Manolis Kordopulos. Kuća, možda najveća takve vrste i tog razdoblja, nalazi se u istočnom dijelu grada i sastoji se od prizemlja u kome se nalaze vinski podrum, poluprizemlja za ekonomske potrebe i dva sprata koji je namijenjena stanovanju i gostima.

Izgled[uredi | uredi izvor]

Dok je donji red od 12 prozora tipično bugarski po stilu, gornji je spoj venecijanske i osmanlijske arhitekture i napravljen je od venecijanskog stakla, što kuću čini jedinstvenom u Bugarskoj.

Dva od četiri sprata Kordopulove kuće napravljena su od kamena. Sedam unutrašnjih stepeništa spajaju spratove i potkrovlja, a drveni podovi prekriveni su raznolikim prostirkama.

Karakteristični vinski podrum ukopan je u stijenu da bi se formirali tuneli. U podrumu se može čuvati 300 tona vina, a u najveće bure može stati 12,5 tona. Hodnici su na nekim mjestima relativno uski i niski, a podrum ima ventilacijski sistem i posebne kanale. Podrum je poput prirodnog frižidera, s temperaturom od 7 do 9 °C.

Dnevna soba je oko 90 m2, ima dva reda prozora, po 12 u broju. Strop je bogato ukrašen, u sredini je prikazano sunce, a 12 geometrijskih figura na kraju označava 12 apostola i 12 mjeseci u godini.

Srednja soba, manja, koristila se za manji broj gostiju, uz šoljicu kafe. Muzičari su nastupali u njoj, te je i dio Bečke filharmonije svirao u njoj mnogo puta. Ovdje su održane i male zabave.

U spavaćoj sobi virtaji su u nekoliko stilova, plafon ima bugarske, grčke, turske i orijentalne motive. Kamin je u obliku minareta na kojem se nalazi pravoslavni krst, što ukazuje da su etničke grupe koje su tada naseljavale tu oblast dobro koegzistirale.

U trpezariji se nalazi ormar koji je nekada služio i kao tajno skrovište. Međutim, obično je vlasnik iza tog ormara postavljao svog čovjeka od povjerenja čiji je zadatak bio da prisluškuje poslovne razgovore i procjenjuje je li posao dobar ili ne. Ako bi se pokazalo da je posao prihvatljiv, trgovci bi prešli u dnevni boravak i potpisali dokumente. Na tom spratu je i sauna koja je danas sačuvana u autentičnom obliku.

Stepenice vode do ljetne terase na kojoj je prikazana karta Bugarske u razdoblju preporoda. U sredini je sunčani sat od kamena. Na jednom kraju karte posađeno je drvo, koje označava mjesto na karti na kojoj se nalazi Melnik.[1]

Galerija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Добро дошли у Кордопулову кућу у Мелнику!". bnr.bg. Pristupljeno 28. 5. 2020.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]